Obrátenú pyramídu zaradili medzi národné kultúrne pamiatky, pozrite sa, ako vznikala

Obrátenú pyramídu zaradili medzi národné kultúrne pamiatky, pozrite sa, ako vznikala Foto: RTVS

  

 Pamiatkový úrad SR včera oznámil, že v závere minulého roka vyhlásil za národnú kultúrnu pamiatku budovu Slovenského rozhlasu v Bratislave, známu ako „obrátená pyramída".

„Budova ROZHLASU, zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu pod číslom 12091/1, svojimi hodnotami jedinečne reprezentuje architektonické dedičstvo povojnovej modernej architektúry, je jedným z 0vrcholných diel neskorého modernizmu na Slovensku v jej najexpresívnejšej experimentálnej forme. Objekt s výraznou expresionisticky tvarovanou formou pyramídy je odkazom na najaktuálnejšie súdobé prejavy neskorej moderny vo svete," píše Pamiatkový úrad.

Obrátená pyramída už roky vyvoláva zmiešané pocity. Pre niektorých je symbolom socialistickej architektúry, pre iných je výnimočným architektonickým počinom. Je nákladná na údržbu a prevádzku, aj preto boli v minulosti úvahy o tom, že ju rozhlas opustí.

Americký magazín Business Insider zaradil stavbu medzi „najbizarnejšie" stavby z éry socializmu.

Takto budova vznikala (foto SRo):


1970

1971

1972

1973

1973

1974

1975

1975

pyramida_75_3.jpg

"Nákladná experimentálna stavba vznikajúca v uvoľnenej atmosfére 60-tych rokov je svedectvom doby priaznivo naklonenej veľkorysým riešeniam, ktorá umožnila tvorcom experimentovať, použiť progresívne technológie a konštrukčné princípy," píše Pamiatkový úrad.

Autormi pyramídy, ktorej základom je oceľová konštrukcia, sú architekti Štefana Ďurkovič, Štefan Svetko a Barnabáš Kissling. So stavbou sa začalo v roku 1967, dokončená bola v roku 1984.

Nahrávacie priestory a koncertná sála v pôvodnom architektonickom riešení sú unikátne v rámci celého Slovenska. V roku 2001 sa stala víťazom ankety Stavba storočia v kategórii Občianske stavby.