Cenzúra v Poľsku: Populárnu pieseň o známom politikovi stiahli z vysielania (VIDEO)

Cenzúra v Poľsku: Populárnu pieseň o známom politikovi stiahli z vysielania (VIDEO) Reprofoto youtube S.P. RECORDS

Pesnička populárneho poľského speváka o privilégiách šéfa vládnej strany Jaroslawa Kaczyńského sa dostala až na vrchol hitparády populárnej stanice verejnoprávneho poľského rozhlasu Trojka, ale potom náhle zmizla. Rozhlas obviňujú z cenzúry, hrozia odchody novinárov aj bojkot časti umelcov. Pesnička sa stala hitom, na internete má seďem miliónov zhliadnutí.

 

"Aféra vyvolala v Poľsku nové obavy o slobodu médií," napísala agentúra AP. "Kaczyńského strana od čias, kedy v roku 2015 získala moc, používa verejnoprávne médiá ako nástroj propagandy, čím porušuje ich neutralitu. Za posledných päť rokov Poľsko kleslo na rebríčku slobody tlače z 18. na 62. miesto," dodala agentúra.

Sám Kaczyński nie je z odstránenia piesne z rozhlasovej hitparády obviňovaný a to, čo sa stalo, kritizovali aj členovia vlády. Odstránenie "závadnej" piesne je vnímané ako druh autocenzúry v dôsledku prílišnej horlivosti v systéme, v ktorom sú demokratické normy ohrozené, poznamenala AP.

Pieseň "Tvoja bolesť je lepšia ako moja", ktorú zložil a naspieval Kazik Staszewski, opisuje skutočnú Kaczyńského návštevu varšavského cintorína z 10. apríla. Ten deň si krajina pripomenula 10. výročie leteckého nešťastia pri ruskom Smolensku, pri ktorom zahynul Kaczyńského brat-dvojča, prezident Lech Kaczyński, a 95 ďalších ľudí, prevažne popredných politikov a vysoko postavených dôstojníkov.

Kaczyńského cesta na cintorín nahnevala mnohých Poliakov, pretože verejnosť na cintoríny kvôli pandémii covidu-19 nesmela. Kaczyński navštívil hrob svojej matky a položil veniec k pamätníku bratovi, pochovanému v Krakove, a ďalším obetiam katastrofy. Pesnička nezmieňuje Kaczyńského meno, ale spieva sa v nej o limuzínach, bodyguardoch a návšteve jediného človeka na uzavretom cintoríne, kde on smie bolesť utíšiť na rozdiel od všetkých ostatných.

Pesnička sa v piatok dostala na vrchol rozhlasovej hitparády, nasledujúceho dňa však z webu zmizla. Riaditeľ a šéfredaktor stanice Tomasz Kowalczewski v sobotu tvrdil, že sa tak stalo kvôli "nezrovnalostiam", "porušeniu pravidiel" a "manipuláciám pri hlasovaní". Ale podľa redaktorov pesnikču stoplo vedenie.

Trojka vysiela od roku 1962 a za komunizmu hrala rock a tešila sa istej voľnosti. Jeden z novinárov, ktorí cez víkend na protest z rádia odišiel, Marcin Kydryński, vyhlásil, že Trojku už nespoznáva.

"Poľský rozhlas urobil Kazikovej novej pesničke reklamu zadarmo," napísal server Poľska Times a upozornil, že rozhlas kritizovali aj politici z vládneho tábora. Napríklad europoslanec Joachim Brudziński síce pokladá za barbarské kritizovať Kaczyńského návštevu cintorína "na výročie najväčšej národnej katastrofy po roku 1945", ale odstránenie "nespravodlivej" pesničky z rozhlasu je podľa neho buď hlúposť, alebo zlá vôľa. "V slobodnej krajine má umelec právo na vlastnú - občas hlúpu - interpretáciu udalostí," uviedol Brudziński.