Rádio Slobodná Európa obnovuje vysielanie v Maďarsku, reaguje tak na situáciu v krajine

Rádio Slobodná Európa obnovuje vysielanie v Maďarsku, reaguje tak na situáciu v krajine Foto: Omediach.com

Maďarské vysielanie Rádia Slobodná Európa/Rádio Sloboda, ktoré bola ukončené po skončení studenej vojny, sa 8. septembra obnovilo v reakcii na prudký pokles slobody médií v krajine.

„Sme veľmi radi, že sa môžeme vrátiť do Maďarska s najmodernejším programovaním a záväzkom RFE/RL slúžiť verejnému záujmu informovaním o udalostiach, ktoré podľa nášho publika majú dôležitý význam,“ uviedla úradujúca prezidentka RFE/RL Daisy Sindelar.

„Máme vynikajúci tím miestnych novinárov, ktorí sú odhodlaní byť zdrojom spoľahlivých a nezaujatých správ,“ dodala.

Službu vedie Gyula Csak, bývalý novinár a redaktor paneurópskej siete Euronews a producent a maďarský korešpondent pre BBC. Csak pracoval aj ako vedúci spravodajstva v mnohých maďarských médiách.
RFE/RL oznámila svoje plány maďarskej služby na jeseň 2019 v reakcii na dramatické zúženie mediálneho prostredia v krajine - čo sa prejavilo 16-bodovým prepadom na 89. mieste indexu slobody tlače organizácie Reportéri bez hraníc do roku 2020.

Za posledných 10 rokov vláda predsedu vlády Viktora Orbána priamo alebo nepriamo ovládla väčšinu médií v krajine.

Verejnoprávne televízne a rozhlasové stanice a štátna spravodajská agentúra sa v roku 2011 dostali pod vládnu kontrolu.

V roku 2019 sa asi 500 súkromných médií sústredilo do Stredoeurópskej tlačovej a mediálnej nadácie (KESMA), ktorá má úzke väzby na vládu Orbána.

Pôvodná maďarská služba RFE/RL, známa ako Szabad Europa Radio, operovala z Mníchova počas studenej vojny a bola ukončená v roku 1993.

Návrat RFE/RL do Maďarska predstavuje tretí návrat do členského štátu EÚ. V roku 2019 otvorila nové kancelárie v Bulharsku a Rumunsku - krajinách, ako je Maďarsko, kde vysielateľ hral počas studenej vojny dôležitú miestnu úlohu.