Francúzsky rozhlas omylom zverejnil nekrológy žijúcich osobností

Francúzsky rozhlas omylom zverejnil nekrológy žijúcich osobností Foto: RFI

Francúzska rozhlasová stanica Radio France Internationale (RFI) musela riešiť trápnu situáciu potom, čo technickým nedopatrením zverejnila stovku vopred pripravených nekrológov, a predčasne tak pochovala napríklad britskú kráľovnú Alžbetu II., Herečku Brigitte Bardot, amerického exprezidenta Jimmyho Cartera či režiséra Romana Polanského.

Stanica sa za chybu ospravedlnila a všetky texty zo svojich stránok rýchlo stiahla.

"Chceme vyjadriť hlboké ospravedlnenie najmä tým, ktorí boli predmetom týchto nekrológov a tým, ktorí nás sledujú a dôverujú nám," uviedla stanica vo svojom vyhlásení. Pracovná verzia nekrológov sa objavili na internete v pondelok a vďaka automatickým odkazom je prebrali napríklad servery Google, Yahoo! alebo MSN, napísal denník The Guardian.

Rozhlas kvôli technickej poruche zvestoval smrť desiatok ľudí, najmä v pokročilom veku. Svoj vlastný nekrológ si tak mohol prečítať aj futbalista Pelé, kubánsky vodca Raúl Castro, filmár Clint Eastwood, umelkyňa Yoko Ono, herečka Sophia Loren či módny návrhár Pierre Cardin.

Niektorí z predčasne pochovaných osobností vzali chybu rozhlasu s humorom, uviedol denník The New York Times. Napríklad bývalý senegalský prezident Abdoulaye Wade na facebooku zverejnil svoju fotku, ako odpočíva na záhradnom ležadle, a pripísal k nej: "Nie každý má príležitosť prečítať si zaživa správu o vlastnej smrti".