Matovič po dvoch dňoch zverejnil ospravedlnenie za nevhodný vtip v rádiu (VIDEO)

Matovič po dvoch dňoch zverejnil ospravedlnenie za nevhodný vtip v rádiu (VIDEO) Ilustr. foto: ÚV SR

Takmer dva dni trvalo, kým premiér Igor Matovič zverejnil jednoduché ospravedlnenie za nevhodné slová vo vysielaní rádia Expres, ktorými pobúril Ukrajinu. Na otázku moderátora Braňa Závodského, čo sľúbil Rusku za vakcínu Sputnik V, premiér reagoval, že Zakarpatskú Ukrajinu. Hoci vzápätí reagoval, že to myslel ako žart a že Rusom za dodávku nesľuboval nič, jeho odpoveď pobúrila ukrajinských politikov aj ukrajinské médiá.

„Postoj Slovenska k územnej celistvosti Ukrajiny bol vždy veľmi jasný. Dodržiavanie medzinárodného práva je nevyhnutné. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za moju nevhodnú reakciu, ktorá mohla podkopať ich spravodlivé úsilie.“

Ospravedlnenie zverejnil premiér v angličtine aj na Twitteri: 

„Nech ich vymení za niekoľko regiónov Slovenska. Škoda, že svojimi nesprávnymi vyjadreniami slovenský premiér kazí veľmi priateľské a úprimné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom,“ napísal po relácii na Twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.
Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí následne zverejnilo protestnú nótu, predvolalo slovenského chargé d’affaires Matúša Korbu a vyzvalo Matoviča, aby sa oficiálne ospravedlnil za nevhodné slová, ktoré považuje za poškodzujúce územnú celistvosť Ukrajiny.„Sú kategoricky neprijateľné a negatívne ovplyvňujú priateľskú a susedskú atmosféru ukrajinsko-slovenských vzťahov. Takéto ‚vtipy‘ vyznievajú pre ukrajinský ľud obzvlášť urážlivo v súčasných podmienkach ruskej agresie a ruskej okupácie Krymskej autonómnej republiky a mesta Sevastopoľ, ako aj časti ukrajinského Donbasu,“ píše sa na stránke ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

„Irónia mi nevadí, a možno v trnavskom šenku by to bolo vtipné. Lenže Ukrajina je s Ruskom v de facto vojnovom stave, potom, čo im Rusi anektovali Krym a obsadili časti území na východe. V tomto konflikte zomreli tisícky ukrajinských vojakov aj civilov. Nečudujem sa, že tamojšej vláde reči nášho premiéra o "výmene" ukrajinských regiónov za vakcíny - od šéfa exekutívy susedskej krajiny a člena NATO - neprídu ani trochu vtipné,“ napísal europoslanec za PS Michal Šimečka na Facebooku.

Za slová premiéra sa ukrajinskej strane ospravedlnil minister zahraničných vecí: "Komunikoval som dnes s mojim ukrajinským partnerom, ministrom zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Ospravedlnil som sa mu za nevhodné výroky premiéra SR Igora Matoviča na adresu Ukrajiny.Mrzí ma to o to viac, že sme len pred pár dňami mali v Kyjeve mimoriadne dobrý rozhovor ako ďalej rozvíjať naše vzťahy," napísal minister Ivan Korčok.