Majiteľ Zoznamu chce získať Rádio Viva a rozšíriť ho o frekvencie po Rádiu Anténa Rock

Majiteľ Zoznamu chce získať Rádio Viva a rozšíriť ho o frekvencie po Rádiu Anténa Rock Foto: Zoznam

Majiteľ internetovej spoločnosti Zoznam Martin Mác by rád po rokoch v online priestore rozšíril svoje podnikateľské aj o rádio. Špeciálne má záujem o rádio VIVA a voľné frekvencie po Rádiu Anténa Rock. 

Mác požiadal Radu pre vysielanie a retransmisiu o súhlas prevodu podielu spoločnosti Intersonic Radio Viva na spoločnosť Zoznam s.r.o.

Rádio VIVA vysiela na západnom Slovensku hlavne v Bratislave a okolí a v Nitre a okolí. Podľa posledného prieskumu počúvanosti MML-TGI malo toto regionálne rádio 3,61 percentný podiel na trhu, skončilo na 11 mieste. Pre porovnanie najpočúvanejšie celoslovenské rádio Expres má 21,75 percentný podiel na trhu.

V súčasnosti rádio Viva, ktoré má licenciu do roku 2024, vysiela len na západnom Slovensku. Hlavnou ambíciou nového majiteľa, je najmä získať 16 nových frekvencií tak, aby sa jeho signál opäť šíril po celom Slovensku. „ Rozhodli sme sa požiadať o pridelenie voľných frekvencií po zaniknutom Rádiu Anténa Rock, od Bratislavy až do Košíc s cieľom rozšíriť, vylepšiť a zatraktívniť rozhlasové vysielanie vo väčšine slovenských miest a obcí. Všade tam, kde to bude možné,“ dodal riaditeľ Rádia VIVA Ivan Lacho.

O frekvencie po Rádiu Anténa Rock majú záujem viacerí vysielatelia.

Spoločnosť Zoznam s.r.o. zastrešuje v v súčasnosti viac ako 40 online produktov – do jej portfólia patrí internetový vyhľadávač Zoznam.sk, spravodajský web topky.sk a rôzne tematické magazíny a iné weby. „Spojením s tiež dlhoročnou populárnou rozhlasovou stanicou by sa spolu posunuli ďalej, rozšírili, vylepšili a zatraktívnili tak svoje aktivity,“ píše Zoznam v tlačovej správe.

„Našim cieľom je vytvoriť spolu nový, atraktívny, multimediálny formát, ktorého zámerom bude výraznejšie posilnenie regionálneho charakteru rádia, jeho žánrová, spravodajská aj hudobná univerzálnosť. S využitím našich online portálov sa dokážeme synergicky prepojiť s rádiom a znásobiť tak zásah poslucháčov s riešeniami šitými na mieru v rôznych tematických blokoch ako je spravodajstvo, publicistika, hudba, kultúra, šport, auto-moto a podobne,“ povedal Martin Mác.

 Nové Rádio VIVA chce byť „kombináciou spravodajskej a talk stanice so silným regionálnym zameraním."

Mác si na Zoznam požičal milióny od Viktora Stromčeka

Spoločnosť Zoznam v minulosti patrila Slovak Telekomu, od roku 2020 ju kúpil dlhoročný konateľ spoločnosti Martin Mác prostredníctvom spoločnosti SocUtilitas s.r.o. Nadácia Zastavme korupciu v roku 2020 upozornila, že pri transakcii pomáhal aj niekdajší generálny manažér Smeru Viktor Stromček, ktorý Mácovi požičal niekoľko miliónov eur.

Podľa zistení Nadácie Zastavme korupciu požičal Stromček sedem miliónov eur Mácovi, ďalších 8,8 milióna eur si Mác požičal zo Slovenskej sporiteľne. Stromček sa z politického života stiahol v roku 2019.

Mác po zisteniach Nadácie povedal, že sumy, ktoré si údajne od Stromčeka požičal, úplne „nesedia“. „Zamieňať maximálnu hodnotu istiny, ktorá sa v prospech banky zakladá, s reálne čerpanou sumou úveru je účelové.“ Nechcel však upresniť, koľko presne si teda od Stromčekovej firmy požičal. „Nevidím dôvod zverejňovať konkrétne sumy. Nie som osoba verejného záujmu, aby som sa spovedal, koľko peňazí a kam chcem investovať,“ povedal podľa Denníka N Mác s tým, že len časť peňazí od Stromčeka využil na dofinancovanie kúpy Zoznamu a zvyšok úveru chce využiť na ďalšie aktivity na českom trhu.