Zomrel spevák a skladateľ Vašo Patejdl

Zomrel spevák a skladateľ Vašo Patejdl Foto: Facebook Elán

Vo veku 68 rokov dnes zomrel spevák a hudobný skladateľ Vašo Patejdl. O úmrtí informuje na facebooku skupina Elán, ktorej bol dlhoročným členom.

"S nekonečnou bolesťou a prázdnotou v našich srdciach vám oznamujeme, že dnes 19. augusta 2023 v nočných hodinách nás po krátkej a ťažkej chorobe navždy opustil mimoriadny a vzácny človek, náš celoživotný priateľ, výnimočný a geniálny hudobník a hudobný skladateľ megahitov svetovej úrovne, pán VAŠO PATEJDL. Vašo, ďakujeme Ti za všetko! Odpočívaj v pokoji, modlíme sa za Teba a drž nám tam hore miesto..." píše na stránke skupina Elán, ktorá zároveň prosí verejnosť a žiada médiá o rešpektovanie tejto ťažkej situácie a súkromia rodiny.

Odporúčame aj: Na počesť Vaša Patejdla dnes večer Markíza odvysiela film Fontána pre Zuzanu (VIDEO)

Václav „Vašo“ Patejdl bol slovenský spevák, skladateľ, hudobník a hudobný producent.  Vašo Patejdl sa narodil v roku 1954 v Karlových Varoch. Absolvoval štúdium kompozície u profesora Alexandra Moyzesa na VŠMU v Bratislave, čo výrazne ovplyvnilo jeho autorský rukopis. Bol spoluzakladateľom skupiny Elán, ktorú v roku 1984 opustil a vydal sa na sólo kariéru. V roku 1996 sa k Elánu vrátil. Spolu s textárom Ľubošom Zemanom tvoril stálu autorskú dvojicu. Skladal piesne napríklad pre Banket, Mariku Gombitovú, Beátu Dubasovú i Karla Gotta. V jednoduchosti je krása, a v jednoduchosti jeho skladieb bol aj dobrý hudobný nápad, a práve preto sa z nich stali megahity. Spolupracoval aj Richardom Müllerom, pre ktorého zložil hit Po schodoch. Medzi nezabudnuteľné patria aj jeho piesne z filmu Fontána pre Zuzanu. Naštudoval a zložil hudbu pre viacero muzikálov, napr. pre muzikály Adam Šangala a Tisícročná včela v DAB Nitra či pre muzikál Jack Rozparovač v pražskom divadle Kalich alebo pre muzikál Don Juan v Městkom divadle Brno. Za svoju umeleckú tvorbu získal viacero ocenení

Kondolenčná kniha bude pre verejnosť sprístupnená vo Dvorane Ministerstva kultúry SR (Námestie SNP 33):
- od pondelka 21. 8. od 12:00 do 18:00,
- v utorok a v stredu od 8:00 do 18:00,
- a vo štvrtok od 8:00 do 12:00