V Moskve začal súd s človekom, ktorý v ankete kritizoval útok na Ukrajinu

V Moskve začal súd s človekom, ktorý v ankete kritizoval útok na Ukrajinu Reprofoto Russija1

V Moskve v stredu začal súd s človekom, ktorý vlani v júli v ankete Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) v uliciach ruskej metropoly kritizoval inváziu na Ukrajinu. Podľa agentúry AFP je to prvý prípad, keď je v Rusku niekto súdený za rozhovor s novinárom o vojne na Ukrajine. Súd bol krátko po začatí odročený na 18. septembra.

Tridsaťsedemročný Jurij Kochovc do mikrofónu reportéra uviedol, že ruský prezident Vladimír Putin a ruská vláda sú banditi zodpovední za konflikt na Ukrajine.

"Naša vláda tvrdí, že chce bojovať s nacionalistami (Ukrajinci), ale bombarduje obchodné centrá," uviedol Kochovc v rozhovore, ktorý sa objavil na sociálnych sieťach. Obvinil aj ruských vojakov, že bezdôvodne zavraždili civilistov v ukrajinskom meste Buča. Toto mesto blízko Kyjeva sa vlani a jar stalo symbolom masakru ukrajinských civilistov, ktorí ustupovali pred ruskými vojakmi.

Ruská polícia Kochovca v marci zadržala kvôli výtržníctvu a po zaplatení pokuty 500 rubľov (5 eur) a po 48 hodinách vo väzbe ho prepustila. Neskôr boli ale jeho výroky prekvalifikované a teraz mu hrozí až desať rokov väzenia za "šírenie nepravdivých správ o ruskej armáde". Tento zákon Moskva zaviedla po začiatku vojny na Ukrajine a používa ho proti odporcom Kremľa, pripomína agentúra AFP.

V Kochovcovom prípade potom na súde svedčili experti, ktorí sa vyjadrovali napríklad pri procese s teraz už rozpustenou organizáciou na ochranu ľudských práv Memorial alebo s jej šéfom Olegom Orlovom, uviedol server OVD info. Len tento týždeň má pred ruskými súdmi v procesoch s politickým pozadím stáť 71 ľudí.