Nové bombové hrozby si v Nemecku vynútili evakuáciu sídiel rádií aj škôl

Nové bombové hrozby si v Nemecku vynútili evakuáciu sídiel rádií aj škôl Ilustr. foto: Rocková republika

Bombové hrozby si dnes dopoludnia na niekoľkých miestach Nemecka vynútili evakuáciu škôl a sídiel lokálnych rádií. Anonymné vyhrážky dostala aj hlavná stanica v Berlíne či ďalšie médiá. Už v pondelok muselo byť dočasne vyprázdnených niekoľko vzdelávacích zariadení a tiež budovy v areáli nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF, informuje nemecká tlačová agentúra DPA.

Vo Weimare v spolkovej krajine Durínsko bola kvôli vyhrážkam bombou dopoludnia evakuovaná budova, v ktorej sídlia tri miestne rádiové stanice. Polícia teraz pátra po možnej výbušnine. Odosielateľ výhražného e-mailu sa podľa oznámenia polície predstavil ako "Hamas" - so zjavným odkazom na radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré pred viac ako dvoma týždňami vykonalo z Pásma Gazy útok na Izrael, ktorý si vyžiadal 1400 mŕtvych.

Bombovú hrozbu týkajúcu sa berlínskej hlavnej stanice dostala v noci na dnešok železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB). Polícia na stanici zosilnila hliadky, nepredpokladá však, že by bola ohrozená bezpečnosť cestujúcich. Podľa berlínskej polície boli bombovou hrozbou zasiahnuté aj televízne stanice RTL a sídlo Sociálnodemokratickej strany (SPD).

Neznámy odosielateľ adresoval bombovú vyhrážku aj škole v bavorskom Bayreuthe a trom školám v durynskom Erfurte. Budovy museli byť evakuované.

Vyhrážky bombou dostali školy v niekoľkých spolkových krajinách už v pondelok. Stovkám žiakov odpadlo vyučovanie. Vyprázdnené muselo byť aj sídlo nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF. Nič podozrivého polícia nenašla.

Aj Francúzsko zažíva od minulého týždňa silnú vlnu anonymných vyhrážok bombou, ktoré viedli k evakuácii letísk a tiež významných pamiatok, napríklad zámku vo Versailles či múzea Louvre. Francúzska polícia v súvislosti s tým zadržala niektorých podozrivých. Podľa vládnych predstaviteľov väčšinou ide o mladých ľudí.