RTVS odmieta obvinenia cirkvi z cenzúry za stopnutie omše

RTVS odmieta obvinenia cirkvi z cenzúry za stopnutie omše Farnosť Rokytov


V nedeľu malo Rádio Regina odvysielať grécko-katolícku omšu z farnosti Prešov-Sekčov, v ktorej bola pasáž s odporúčaním ísť na referendum. RTVS ju chcela vystrihnúť.

 

 RTVS dala podľa informácií Omédiách.com kňazovi na výber, buď sa odvysiela omša a pasáž o referende sa vystrihne, alebo sa neodvysiela. Keďže kňaz Rastislav Baka nesúhlasil so zásahom, Regina odvysielala inú bohoslužbu.

Cirkev to považuje za zásah. Mailom na to upozornil veriacich kňaz Martin Zlacký, ktorý napísal, že "v nedeľu nebola odvysielaná liturgia kvôli tomu, že v homílii bola zmienka o rodine ako zväzku muža, ženy a detí a o referende ako prostriedku pre zabezpečenie ochrany tradičnej rodiny. Podľa ústavy SR došlo k diskriminácii a porušeniu základných práva a slobôd."

Omša v rusínskom jazyku bola nahrávaná v Prešove na sídlisku Sekčov.

 Na rozhodnutie RTVS nevysielať omšu reagoval aj Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak. „Ide predovšetkým o neopodstatnenú cenzúru homílie, o porušenie náboženskej slobody prejavu, a tiež o porušenie práv národnostnej menšiny Rusínov, pre ktorých mala byť odvysielaná. Bol porušený medzinárodný dohovor medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou," povedal Babjak, ktorý nedávno v pastierskom liste odporúčal ľuďom ísť na referendum.

„Kňaz spomenul aj referendum a nebezpečenstvá, ktoré číhajú na rodiny," oznámila Prešovská diecéza na tlačovej besede. "V prípade takejto neopodstatnenej cenzúry, ktorá by smerovala k vystrihovaniu niektorých mojich slov, nesúhlasím s odvysielaním celej sv. liturgie a budem musieť zvážiť právne kroky, prípadne medializáciu tejto skutočnosti," napísal Baka v liste pre RTVS.

 RTVS je obmedzovaná zákonom. Za akúkoľvek motiváciu zúčastniť sa, alebo nezúčastniť referenda vo vysielaní spravodajských a publicistických relácií, kam patria aj omše, jej hrozia sankcie.

Aktualizácia (14:50) RTVS odmieta obvinenia z cenzúry 

RTVS postupovala striktne podľa zákona a ponúkla duchovnému možnosť vystrihnutia časti kázne. Nešlo o obsah, ktorý by hovoril o hodnotách, ale podľa RTVS bola táto časť homílie, v rozpore s platnou legislatívou. Bola v rozpore s pravidlami vysielania RTVS pred referendom, hraničí podľa nášho názoru s tzv. „hate speech", ale aj s porušovaním slovenskej a medzinárodnej legislatívy," píše v stanovisku pre Omédiách.com RTVS.

Inkriminovaná časť homílie je podľa RTVS v príkrom rozpore so zákonom o RTVS, podľa ktorého tvoria programovú službu RTVS ...programy, ktoré utvárajú "podmienky na spoločenskú dohodu vo veciach verejných s cieľom posilniť vzájomné porozumenie, toleranciu a podporovať súdržnosť rozmanitej spoločnosti.

"K objasneniu celej situácie je nevyhnutné zaoberať sa konkrétnymi formuláciami v predmetnej kázni, preto RTVS požiadala duchovného ako aj gréckokatolícku cirkev o súhlas s jej zverejnením," píše RTVS. Pozrite si celé stanovisko RTVS.