Poľské rádio hrá každú hodinu hymnu alebo Ódu na radosť

Poľské rádio hrá každú hodinu hymnu alebo Ódu na radosť Foto: Polskie Radio

Riaditelia poľskej verejnoprávnej TVP náhle odstúpili.

 

 

Riaditelia jednotlivých staníc poľskej verejnoprávnej televízie TVP odstúpili v posledný deň minulého roka zo svojich funkcií. Reagovali tým na štvrtkové schválenie spornej novely zákona o verejnoprávnych médiách v parlamente. Novela obmedzuje nezávislosť verejnoprávnych médií.

Rezignáciu do rúk šéfa TVP Janusza Daszczyńského podali šéf TVP1 Piotr Radziszewski, riaditeľ TVP2 Jerzy Kapuściński, šéfka TVP Kultúra Katarzyna Janowski a šéf televíznej informačnej agentúry Tomasz Sygút. Uviedla to stránka denníka Gazeta Wyborcza.

Novela počíta s tým, že vstupom zákona do platnosti jeho zverejnením v úradnom vestníku skončí mandáty doterajších členov vedenia a dozorných rád Poľskej televízie a Poľského rozhlasu. K oficiálnej publikácii zákona chýba už len podpis prezidenta Andrzeja Dudy. To je však považované za formalitu, pretože hlava štátu má blízko k vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá novelu presadila.

Zmeny, ktoré vyvolali kritiku zo strany opozície a kritiku aj v Bruseli, umožní novej vláde dosadzovať do vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu svojich ľudí. Akonáhle nové ustanovenia začnú platiť, právomoc menovať a odvolávať šéfov verejnoprávnej televízie a rozhlasu prejde na ministra štátneho pokladu. Až doteraz boli riadiace funkcie a dozorné rady vo verejnoprávnych médiách obsadzované na základe verejných konkurzov.

Proti novelizácii zákona protestuje prvý program poľského štátneho rozhlasu: každú hodinu striedavo hrá poľskú hymnu a Ódu na radosť, ktorá je neoficiálnou hymnou Európskej únie.

Politickí odporcovia vyčítajú vláde konzervatívcov, že sa urýchlene snaží upevniť si kontroverznými krokmi moc. Poukazujú tiež na spory okolo zloženie ústavného súdu a schválenie zákona o tejto vrcholnej justičnej inštancii.

Strana PiS niekdajšieho premiéra Jaroslawa Kaczyńského získala v októbrových voľbách väčšinu v oboch komorách parlamentu. Prvýkrát od pádu komunizmu tak mohla vytvoriť jednofarebný kabinet.