Pred 90 rokmi vysielal Československý rozhlas prvý športový prenos

Pred 90 rokmi vysielal Československý rozhlas prvý športový prenos ČRo

Len päť rokov po svetovej premiére rozhlasového prenosu športového zápasu sa vysielal 3. októbra 1926 v československom rozhlase futbalový zápas medzi Slaviou Praha a maďarským tímom Hungaria Budapešť.

 

 

Vtedajší československý Radiojournal, ktorý začal vysielať v máji 1923 a patril vôbec medzi rozhlasových priekopníkov, sa zapísal do dejín žurnalistiky prvým priamym športovým prenosom v Európe. O pár mesiacov predbehol aj britskú BBC.

Akcia československej rozhlasovej stanice bola o to odvážnejšie, že redaktor, ktorý mal zápas komentovať, sa onoho dňa nedostavil. "Násilím ma vytiahli hore k mikrofónu, dostal som nejaký ten pokyn do uška a hovorte, hlavne hovorte, stále bez prestávky, nech to súvisí s tým, čo pred sebou vidíte, alebo nevidíte," spomínal na svoj nečakaný začiatok kariéry športového komentátora Josef Laufer, ktorý sa onoho historického zápasu zúčastnil pôvodne ako medzinárodný tajomník Slavie.

Jeho premiéra dopadla úspešne, poslucháči boli nadšení. Laufer, ktorému nechýbala dramatickosť, odbornosť ani vtip, sa tak koncom 20. rokov minulého storočia stal nadlho jediným rozhlasovým reportérom v Československu. Okrem iného to bol opäť on, kto 18. augusta 1929 odvysielal prvý športový priamy prenos zo zahraničia, a to opäť zo zápasu Slavie. bolo to semifinále Stredoeurópskeho pohára s tímom First Vienna.