Redaktorku nezávislého rádia Echo Moskvy dobodali priamo v redakcii

Redaktorku nezávislého rádia Echo Moskvy dobodali priamo v redakcii Ilustr.foto: Echo Moskvy

 Neznámy páchateľ dnes vtrhol do budovy ruskej nezávislej rozhlasovej stanice Echo Moskvy a dobodal zástupkyňu šéfredaktora Taťjanu Felgengauerovú.

"Muž, ktorý vtrhol do (budovy) rádiá, bodol moderátorku Taťjanu Felgengauerovú nožom do krku. (Žena) bola hospitalizovaná, zaviedli jej katéter," uviedol šéfredaktor Echa Moskvy Alexej Venediktov.
Žena bola prevezená do nemocnice, v ohrození života však nie je, informovala agentúra Interfax.

Muž bol zadržaný a odovzdaný do rúk polície, uviedla rozhlasová stanica na svojich webových stránkach. Podľa vyjadrenia lekárov je redaktorka teraz mimo ohrozenia života, dodala redakcia.

Echo Moskvy patrí k hlavným opozičným médiám v Rusku, hoci jeho väčšinovým vlastníkom je dcérska spoločnosť štátneho energetického gigantu Gazprom. Rozhlasová stanica pozorne sleduje ruskú opozičnú scénu a publikuje názory väčšinou kritické k politike Kremľa. Často ale dáva miesto aj obhajcom ruského režimu.

Útoky proti Echu Moskvy nie sú ojedinelé, redaktori sa v minulosti sťažovali na anonymné vyhrážky smrťou. Komentátorka rozhlasovej stanice Julija Latyninová, jedna z najvášnivejších kritičiek ruského režimu, v septembri z obavy o svoj život opustila Rusko a oznámila, že sa do vlasti nemieni vrátiť.

Ruský zväz novinárov označil dnešný útok na opozičnú novinárku za "pokus umlčať hlásateľa alternatívnych názorov".