Južná Kórea dala Volkswagenu vysokú pokutu za klamlivú reklamu

Južná Kórea dala Volkswagenu vysokú pokutu za klamlivú reklamu Ilustr. foto: Volkswagen

Juhokórejský regulačný úrad FTC sa rozhodol vymerať nemeckej automobilke Volkswagen rekordnú pokutu 37,3 miliardy wonov (približne 30 miliónov eur) za klamlivú reklamu týkajúcu sa emisií.

Úrad dnes tiež oznámil, že podá trestné oznámenie na päť bývalých i súčasných vedúcich pracovníkov juhokórejskej divízie Volkswagenu.

Pokuta je najvyššia, akú kedy úrad za klamlivú reklamu vymeral. Volkswagen podľa FTC v reklamách používal "nepravdivé, prehnané alebo klamlivé" tvrdenia. Svoje vozidlá inzeroval ako šetrné k životnému prostrediu, hoci boli vybavené systémom umožňujúcim manipulovať s vládnymi testami, uviedol úrad.

Južná Kórea tento rok v auguste vymerala Volkswagenu pokutu vo výške 17,8 miliardy wonov za falšovanie dokumentov o testoch emisií a úrovne hluku. Vlani automobilku kvôli manipulácii s testami emisií pokutovala sumou 14,1 miliardy wonov.

Volkswagen vlani v septembri priznal, že po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových áut inštaloval softvér, ktorý umožňuje manipulovať s testami emisií.