Lidl vydal ku kritike černošského modela oficiálne stanovisko

Lidl vydal ku kritike černošského modela oficiálne stanovisko Foto: Lidl

Kauze letáku sa venujú už aj ministri.

 

 

Obchodný reťazec Lidl sa dnes ohradil proti kritike, ktorú na sociálnych sieťach vyvolal v Česku jeho ponukový leták s černošským modelom. Reťazec vo vyhlásení zaslanom ČTK označil reakcie na modela za rasistické, v podobnej miere sa s nimi v Česku ešte nestretol. Na stranu Lidla sa postavili aj niektorí ministri.

Podrobnosti: Černoch v letáku Lidla vyvolal veľké pobúrenie, spoločnosť sa nenechala odradiť

"V našich letákoch venujeme všetko úsilie propagácii nášho tovaru a akúkoľvek rasovú manipuláciu či uprednostňovanie absolútne odmietame. Vzhľadom na skutočnosť, že Česká republika je súčasťou Európy, v ktorej žijú ľudia rôznych národností aj rôznej farby pleti, považujeme modelky a modelov v našich reklamných letákoch za úplne v poriadku," uviedol Lidl.

Reťazec vo svojom aktuálnom letáku s ponukou tovaru zobrazil na 22. a 23. stránke modela čiernej pleti. Na facebooku spoločnosti sa potom objavila séria príspevkov, ktorých autori hovorili o modeloch "negroidného typu" a uvádzali, že kvôli letáku prestávajú v Lidli nakupovať.

"Leták pre Českú republiku pripravujeme výlučne s ohľadom na tovar, ku ktorého propagácii je určený, a využívame k tomu ako vlastné, tak medzinárodné podklady. Tento postup zachováme aj naďalej," povedal Lidl. "S ojedinelými prejavmi rasizmu sme sa na Facebooku stretli už v minulosti, nikdy však v takej miere ako dnes," uviedol reťazec.

Odporúčame aj: K Lidlu a odmietnutiu rasizmu sa prihlásila Alza, Jägermeister a ďalší

Okrem odsudzujúcich reakcií sa na facebokovém profile spoločnosti objavili aj vyjadrenia ľudí, ktorí postup reťazca chválili a uvádzali, že postoj reťazca je pre nich dôvodom častejších nákupov v jeho obchodoch. Pripojili sa k nim aj niektorí členovia vlády. "Letáky moc nemusím, ale kritizovať Lídl, že majú za modela černošského chlapca je mimo!" uviedol na twitteri minister poľnohospodárstva Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Rozhodol som sa, že si nové športové oblečenie kúpim v Lidli. Normálne letákové akcie nesledujem, ale tentoraz ma reklama celkom zaujala," reagoval minister pre ľudské práva Jan Chvojka (ČSSD).