Skrytá kamera natáčala ľudí, ako nerozumeli

Skrytá kamera natáčala ľudí, ako nerozumeli Reprofoto youtube Telekom

Prísť na úrad vybaviť si trvalý pobyt alebo občiansky sa ukázalo ako problém.

 


Za okienkom totiž nebola bežná úradníčka hovoriaca po slovensky ale úradníčka, ktorá hovorila posunkovou rečou. Ľudia sa snažili rukami, gestami vysvetliť, čo potrebujú.

 

Skrytou kamerou natáčali ľudí, ktorí sa snažili pochopiť, čo im vysvetľuje nepočujúca. Zábery boli použité v najnovšej kampani Telekomu od produkčnej spoločnosti Hitchhiker films na odpromovanie služby onilne tlmočník.
V nezvyčajnej kampani sa z väčšiny spravila menšina, ktorá zažívala pocit, aké to je, keď nepočujúci nenachádzajú spoločnú reč s druhými denno-denne a to nielen na úradoch.

Odporúčame aj: RTVS pripravila na Medzinárodný deň nepočujúcich špeciálny program

Na Miestnom úrade mestskej časti Bratislava – Dúbravka sa nainštalovali skryté kamery a ľudia netušiaci, čo ich čaká, postupne začali prichádzať. Akonáhle pani Agáta Čermáková v úlohe úradníčky spustila na nič netušiacich ľudí posunky, väčšina len nemo pozerala.

Jedna mladá vytrvalo aspoň 20-krát opakovala, e chce potvrdenie o trvalom pobyte. Iní sa snažili dorozumieť nohami-rukami a vymýšľali si vlastný posunkový jazyk. Ďalší pán nepočujúcu úradníčku chvíľu ignoroval a klopkaním po pulte si vyžadoval pozornosť druhej úradníčky. Neuspel. Keď vo finále "pani úradníčka" otočila tablet so spustenou službou Online tlmočník, všetko išlo hneď ľahšie.

„Cieľom kampane bolo, aby stretnutia bežných ľudí s nepočujúcou úradníčkou boli maximálne autentické. Tajné nakrúcanie bežných ľudí pre komerčné účely je však zakázané, a preto sa muselo pristúpiť k špeciálnemu riešeniu. Castingová agentúra zabezpečila komparz a fiktívni účinkujúci boli poslaní na úrad pre potvrdenie o trvalom pobyte. Nič viac nevedeli," vysvetľuje spoločnosť Telekom v tlačovej správe.

Vizitka kampane:
Klient: Slovak Telekom
Kreatívny riaditeľ: Jakub Kuvik
Art director: Veronika Holaňová
Copywriter: Kamil Charvát, Andrej Hrivnák, Patrik Minár
Stratég: Kamil Charvát
Unit director: Judita Horváth
Account manažér: Bea Kolodziejska
Produkcia: Hitchhiker films
Mediálna agentúra: MEC