PR správa o škodlivosti chemoterapie bola neetická

PR správa o škodlivosti chemoterapie bola neetická extremelongevity.net

Reklamný článok s názvom: "Štúdia odhalila, že chemoterapia rakovinu iba podporuje," ktorý publikovali viaceré médiá, bol neetický. Rozhodla o tom Arbitrážna komisia Rady pre reklamu.


PR článok si v agentúre SITA zaplatila spoločnosť PROVITEX, ktorá predáva výživové doplnky. Článok prebrali viaceré médiá.
Podľa sťažovateľa, ktorý poslal sťažnosť na Radu pre reklamu, PR správa klame a zavádza o účinkoch chemoterapie s cieľom nalákať pacientov, aby si kupovali výživové doplnky, pričom ohrozuje ich život.

Arbitrážna komisia rady mu dala za pravdu: „Komisia po posúdení všetkých relevantných podkladov hlasovaním dospela k záveru, že sťažnosť je opodstatnená." V rozhodnutí komisia píše, že každá reklama by mala byť pripravovaná s pocitom zodpovednosti voči spotrebiteľovi.

Autor PR správy - spoločnosť Provitex, za účelom komerčnej komunikácie prebral článok o výsledkoch americkej štúdie Výskumného centra rakoviny Freda Hutchinsona v Seattli. V článku Provitex píše, že „chemoterapia rakovinu iba podporuje".

Odporúčam: Médiá pomáhali šíriť platenú správu o škodlivosti chemoterapie

„AK RPR považuje tieto informácie za skutočnosti, ktoré majú závažný charakter a nemyslí si, že ich využívanie v rámci komerčnej komunikácie možno považovať za reklamu, ktorá bola vytvorená s pocitom zodpovednosti voči spotrebiteľovi. Najmä pokiaľ zadávateľ zverejní informáciu, ktorá sa priamo dotýka ľudského zdravia a života bez toho, aby bola jej pravdivosť dostatočne vedecky zdôvodnená a podložená," píše v rozhodnutí.

Arbitrážna komisia sa nestotožňuje ani s tvrdením spoločnosti Provitex, že nezodpovedá za reklamu, keďže jej súčasťou bol hotový článok, ktorý zadávateľ prebral z iného fóra. „AK RPR má za to, že zadávateľ je v plnej miere zodpovedný za obsah reklamy, ktorú zverejní, a to bez ohľadu na skutočnosť, či je alebo nie je autorom článku, ktorý v rámci svojej komunikácie použil." Z tohto dôvodu AK RPR vyhodnotila reklamu ako porušujúcu Kódex.