Kampaň Nie každý bude mať šťastné a veselé ukazuje štyri reálne príbehy (FOTO)

Kampaň Nie každý bude mať šťastné a veselé ukazuje štyri reálne príbehy (FOTO) Foto: ĽudiaĽuďom.sk

Dôchodkyňa Janka za svoj život podstúpila 29 operácií a momentálne poberá len dôchodok, ktorý nestačí ani na zaplatenie prenájmu garsónky, liekov a dlhov, spôsobených nepriaznivou situáciou s bývaním. Snažila sa aj pracovať, no jej zdravotný stav jej to nedovoľuje. jej vianoce nebudú šťastné a veselé, lebo momentálne nevie, z čoho bude od januára žiť.  Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk vo svojej predvianočnej kampani, upozorňuje na osudy tých menej šťastných, ktorých nemajú to šťastie prežiť sviatky bez starostí, a potrebujú pomoc ostatných.

Kampaň Nie každý bude mať šťastné a veselé ukazuje štyri reálne príbehy rodín a jednotlivcov, ktorí majú existenčné problémy a prostredníctvom výzvy cez ĽudiaĽuďom.sk žiadajú o finančnú pomoc v núdzi.

Príbehy boli vyberané tak, aby poukázali na štyri veľké skupiny problémov, s ktorými sa potýkajú nielen príjemcovia na ĽudiaĽuďom.sk. Ide o seniorov v ťažkej životnej situácii, rodiny so zdravotne znevýhodnenými deťmi, deťmi s downovým syndrómom, či matky - samoživiteľky.

Ďalšie príbehy kampane Ľudiaľuďom.sk/Vianoce:

Rodina 6-ročného Marka s Downovým syndrómom, oneskoreným vývojom, ktorí potrebujú pomôcť so zbierkou na terapiu, logopédiu a zdravotné pomôcky, či platením za súkromnú školu, ktorú Marko navštevuje.

Zdravotne znevýhodnená Silvinka v tínedžerskom veku, ktorá sa narodila ako druhá z dvojičiek a bol jej diagnostikovaný rázštep chrbtice. Rodina žije vo veľmi skromných podmienkach v Ružomberku, kde žijú 2 rodičia a 4 dcéry. Aj napriek nepriazni osudu sú všetky dievčatá usmiate, no matka to má veľmi náročné.

Rodina v Handlovej, kde matka samoživiteľka majúca 4 deti, ktoré každé má vážny zdravotný problém. Piati ľudia žijú z dávky v hmotnej núdzi a výživného.

 „Fotografie do kampane zachytila Gabina Weissová, pričom zadaním pre fotografku bolo, aby fotky mali emóciu, ale nevyžaroval z nich smútok. Všetci na fotkách sú krásni ľudia, čo si myslíme, že sa nám podarilo zachytiť a čiernobiela fotografia tomu dodala hlbší zmysel,“ hovorí Romana Winkler, projektová manažérka darcovského portálu Ľudiaľudom.sk.

Za viac ako 11 rokov fungovania portálu finančne poslalo viac ako 230-tisíc darcov vyše 770-tisíc darov v celkovej výške takmer 18 miliónov eur. Aktuálne je na portáli viac ako tisíc výziev a väčšina sa týka pomoci s finančnými nákladmi, či už na zdravotnú starostlivosť, rehabilitácie, terapie, zdravotnícke pomôcky, ale nemalá časť potrebuje pomôcť aj so základnými životnými výdavkami od nákupu liekov až po potraviny. Inflácia, a teda najmä rastúce výdavky na energie či zdražovanie základných potravín zasiahli obrovský počet obyvateľov Slovenska a znevýhodnení občania, ktorí na tom boli už minulý rok zle, sú na tom ešte horšie.

„Na portáli ĽudiaĽuďom.sk už 11 rokov pomáhame prepájať ľudí, ktorí pomoc potrebujú s tými, ktorí pomáhať chcú. Našim cieľom je upozorniť na jednotlivé príbehy, ale zároveň poukázať aj na to, že v ťažkostiach je čoraz väčšie množstvo ľudí. Podľa prieskumov už zdražovanie cíti väčšina obyvateľov a pre našich príjemcov je situácia ešte oveľa ťažšia. Budeme radi, keď sa pani Janke, rodičom Marka, znevýhodnenej Silvinke, ale aj rodine samoživiteľky so štyrmi deťmi, podarí ich výzvy naplniť a budú mať aspoň o čosi krajšie Vianoce,“ hovorí Ján Laš z darcovského portálu Ľudiaľuďom.sk a dodáva: „,Ide len o štyri výzvy z viac ako tisícky na našom portáli. Budeme vďační za každý jeden, hoc i malý dar.“

Ako funguje nezisková organizácia Ľudiaľuďom.sk:
Adresnosť: Darca vie, komu prispieva a príjemca dostáva 100% daru. Na ĽudiaĽuďom.sk si každý darca vyberá konkrétnu výzvu a teda aj príjemcu svojho príspevku. O tom, kto získa podporu nerozhoduje teda žiadna „komisia“ ale samotný donor.
Transparentnosť: Celý darcovský proces je možné sledovať na webe, vrátane počtu a výšky darov. Hneď po transakcii sa každý jeden dar pripisuje priamo pod konkrétnu výzvu. Jej postupné napĺňanie tak môže sledovať nielen príjemca či darcovia, ale aj široká verejnosť.
Efektivita: Celý darcovský proces prebieha on-line. Ak sa napr. niekto ocitne v núdzi, môže si zaregistrovať svoju výzvu okamžite, po splnení základných povinností pri registrácii je publikovaná a hneď na ňu môžu darcovia prispieť. Ktokoľvek môže kedykoľvek podporiť niektorú z výziev a prostriedky dostáva príjemca priebežne.
Prehľadnosť vzťahov: Každý darca si môže online vygenerovať darcovskú zmluvu ku každému svojmu daru. Tá zároveň ukladá povinnosť príjemcovi na dožiadanie dokladovať darcom využitie finančných prostriedkov.