Slováci si propagačné video EK vysvetlili po svojom

Slováci si propagačné video EK vysvetlili po svojom

Európska komisia pripravila propagačné video, ktorým chce bojovať proti daňovým únikom. Slovenskí analytici z INESS ho vtipne prerobili – upozorňujú na „skutočne chýbajúce peniaze" a na to, kde končia.

 


Spot komisie začína pri oslave a dievčatku, ktoré sa smutne pozerá na narodeninovú tortu, ktorej časť chýba. Podobne so smútkom sa pozerá chlap v obleku na bicykel, ktorému chýba časť kolesa. Chýba aj časť fotografií, časť mesiaca, časť panvice. Video, ktoré je súčasťou kampane názvom Je čas vrátiť chýbajúcu časť späť, propaguje program komisie za boj proti daňovým podvodom a únikom. Video končí sloganom: „Každý deň sa stráca okolo pätina všetkých verejných peňazí v Európe kvôli daňovým podvodom a únikom."

 Analytici INESS            Foto: Iness


Slovenskí analytici z občianskeho združenia INESS si vysvetlili video po svojom a trochu ho prerobili.
Pri torte upozornili na výšku DPH – 20%, na daň za benzín - 53 %, či daňovo-odvodové zaťaženie práce 43% alebo príplatky k cene za elektrinu 28%.

Video označili ako Skutočne chýbajúce peniaze a na konci dali poznámku: „Každý deň končí polovica vášho príjmu v štátnej pokladnici. Sú to vaše peniaze. Snažíme sa, aby vám ostalo viac."
„Európskej únii vraj chýbajú peniaze, lebo ľudia sa vyhýbajú plateniu daní. My ale vidíme aj to, koľko peňazí chýba ľuďom," okomentovali vlastné video analytici INESS, ktorého cieľom je rozšíriť všeobecné povedomie o štátnych zásahoch a ich dopadoch na spoločnosť a životy bežných ľudí.
Video si všimli už aj v zahraničí, píše o ňom český Reflex.