Emotívne video študentov zaujalo nielen v Rusku

Emotívne video študentov zaujalo nielen v Rusku Reprofoto

"Ako vysvetlíme našim deťom, prečo sme sa vzájomne strieľali? Prečo sme neurobili nič, aby sme zabránili vojne. Budeme sa hanbiť."

 

 

Študenti niekoľkých ukrajinských univerzít natočili video, v ktorom posielajú odkaz vysokoškolákom Ruska.
Vo videu spochybňujú informácie z mnohých médií a upozorňujú - neverte všetkému, čo o nás počujete a čítate vo vašich médiách. „U nás v krajine je vojna. U nás v krajine zomierajú naši aj vaši vojaci, zomierajú civilisti. Vyzývame vás, aby ste odstránili informačnú záclonu. Overujte si, čo počujete, pochybujte o tom, čo vidíte," hovorí podľa prekladu Denníka N jedna zo študentiek.

Video študenti uverejnili na YouTube v pondelok, od vtedy si ho užívatelia pozreli viac ako 1,5 milióna krát a má viac ako 20 tisíc komentárov.

Jevhenij Melnik, ktorý je autorom myšlienky, hovorí, že to bol nápad študentov, ktorý nemá nič spoločné s ukrajinskou vládou. „Sú to obyčajní študenti, ktorí sa nejako snažia ukončiť túto informačnú vojnu. Je to presne táto informačná vojna, ktorá pridáva olej do ohňa v regiónoch Donecka a Luhanska," povedal pre Rádio Slobodná Európa.

„Hovorí sa, že Rusi a Ukrajinci sú jeden národ. Možno to ešte nedávno bolo tak. Teraz je však medzi nami obrovský rozdiel. Stojíme na rôznych stranách barikád. Vy zľava, my sprava a medzi nami sú kilometre nepochopenia. Medzi nami stoja rozprávky o fašistoch, ukrajinských nacionalistoch, banderovcoch, Pravom sektore. To, čo nás rozdeľuje, je informačný šum," píše v preklade Denník N.