Tadžické úrady odobrali akreditáciu redaktorom RFE/RL, kvôli dcére prezidenta

 


Tadžické ministerstvo zahraničia odobralo akreditáciu šiestim redaktorom rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) pôsobiacim v krajine. Oznámila to dnes stredoázijská tlačová agentúra CA-news. Dôvodom boli podľa agentúry informácie o dcére autokratického tadžického prezidenta Imomaliho Rachmona.

 

Tadžická redakcie RFE/RL v piatok vysielala správu o prezidentovej dcére Ruchšone Rachmonovej a jej vymenovaní do vysokej funkcie na ministerstve zahraničia. Oficiálne správu o jej vymenovaní publikovali už skôr Tadžické štátne médiá. Po zverejnení informácie na webe RFE/RL pohrozilo ministerstvo redakcii, že jej členom zruší akreditáciu, ak správu z webových stránok neodstránia. Na zmazanie mala stanice päť minút, požiadavku ministerstva ale redakcia nesplnila.

Redakcia RFE/RL potvrdila, že informáciu o Rachmonovej získala z oficiálnych zdrojov, takže dôvod odobratia akreditácie nie je jasný. Ministerstvo zahraničia konflikt nekomentovalo.

Americká rozhlasová stanica mala spor s tadžickými úradmi už pred niekoľkými týždňami, keď zverejnila informáciu o výzve amerického ministerstva zahraničia, aby občania USA z bezpečnostných dôvodov necestovali do Tadžikistanu. Aj v tomto prípade Tadžická redakcie RFE/RL odmietla na výzvu tadžického ministerstva správu odstrániť.