Neznámi ozbrojenci uniesli v Bagdade novinárku

Neznámi ozbrojenci uniesli v noci na dnes z jej domu v Bagdade novinárku Afráh Kajsíovú, ktorá je kritická voči režimu. S odvolaním sa na miestnu políciu a príbuzných iráckej reportérky o tom informovala agentúra Reuters.

Kajsíová je známa svojou otvorenou kritikou vládnych inštitúcií, píše satirické stĺpčeky pre niekoľko irackých médií. Predtým pracovala pre panarabský denník Aš-Sark al-Avsat, ktorý je vo vlastníctve Saudskej Arábie. Iracké ministerstvo vnútra už oznámilo, že vytvorilo špeciálny tím, ktorý únos vyšetruje.

Útočníci ženu uniesli z prevažne sunnitskej štvrti Sajdíja na juhovýchode irackej metropoly, kde žila s rodinou. "Oddelili deti od ich matky. Do domu sa dostali silou a vzali aj peniaze, šperky, počítače a jej auto," uviedol Zijád Adžílí z organizácie, ktorá monitoruje násilie proti irackým novinárom. Manžel Kajsíovej nebol v čase prepadnutia doma. Ozbrojenci sa dostali do bytu násilím, keď im novinárka odmietla otvoriť. Podľa denníka The Guardian sa maskovali ako členovia bezpečnostných zložiek.

Únos odsúdil aj premiér Abad. Príslušníkom bezpečnostných zložiek nariadil vyvinúť maximálne úsilie, aby ženu zachránili a aby našli aj jej únoscu.

Irak zaujíma popredné miesto v takzvanom Indexe beztrestnosti, ktorý vedie newyorský Výbor na ochranu novinárov (CPJ). Index zohľadňuje počet nevyriešených vrážd v porovnaní s počtom obyvateľov v danej krajine. Irak je v tomto ohľade na druhom mieste za Somálskom. Za posledných desať rokov bolo v krajine zabitých bez akéhokoľvek potrestania celkom 71 novinárov. Mnoho z nich sa stalo terčom útokov sunnitských radikálov, ktorí v Iraku aktívne vystupovali ešte predtým, ako v krajine začali pôsobiť ozbrojenci z takzvaného Islamského štátu.