Turecký súd nariadil prepustiť spisovateľku Erdoganovu z väzenia

Turecký súd nariadil prepustenie uznávanej spisovateľky Asli Erdoganovej z väzobnej väznice, kde od augusta čakala na začiatok procesu, v ktorom má byť súdená kvôli obvineniu z propagácie terorizmu. Informovala o tom agentúra AFP. Erdoganová pracovala pre istanbulský denník Özgür Gunda a spolu s ňou bolo obvinených ďalších osem novinárov či členov vedenia denníka, ktorý bol súdom zakázaný kvôli údajnej podpore kurdských radikálov.

Prokuratúra Erdoganovu a ďalších viní z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii, narušenia národnej jednoty a propagácie terorizmu. Hrozí jej až doživotné väzenie.

Po jej augustovom uväznení sa zdvihla vlna kritiky zo strany umelcov a spisovateľov v Turecku aj zahraničí. Desiatky tisíc ľudí podpísali petíciu za jej prepustenie, aj kvôli jej podlomenému zdraviu. Štyridsaťdeväťročná publicistka a aktivistka trpí astmou a cukrovkou.

Erdoganová bude po prepustení na slobodu pod úradným dohľadom a má zakázané opúšťať Turecko, rovnako ako ďalší obvinení, ktorých prepustenie súd tiež nariadil.

Denník Özgür Gunda bol zakázaný kvôli údajnej podpore Strany kurdských pracujúcich (PKK). Nie je však zďaleka jediným médiom, proti ktorým vláda po neúspešnom júlovom pokuse o puč podniká ťaženie. Zatvorená bola viac ako stovka médií či vydavateľstiev, zadržaných bolo viac ako 200 novinárov. Zatiaľ posledným bol dnes známy reportér Ahmet Şik, ktorý skončil v rukách polície údajne kvôli odkazu na twitteri.

Potláčanie činnosti médií kritizujú nielen turecké mimovládne organizácie, ale aj západní spojenci Ankary.