Vo veku 106 rokoch zomrel autor legendárneho Bambiho

Vo veku 106 rokoch zomrel autor legendárneho Bambiho

Vo veku 106 rokov zomrel minulý týždeň v piatok americký výtvarník čínskeho pôvodu Týrus Wong, ktorého kresby sa stali predlohou pre slávnu animovanú disneyovku Bambi z roku 1942.


Wong sa narodil v roku 1910 v čínskom Kantone a do Spojených štátov emigroval s otcom ešte ako dieťa. Matka a sestra zostali doma a Wong ich už nikdy nevidel.

Wong vyštudoval výtvarný odbor a v rokoch 1938 až 1941 pracoval pre filmové štúdiá Disney, než prešiel k spoločnosti Warner Brothers. Za svoje dielo dostal mnohé ocenenia a bol o ňom nakrútený dokumentárny film.

Film vznikol podľa knihy Bambi, život v lese rakúskeho spisovateľa Felixa Saltena. Román daroval Waltovi Disneymu spisovateľ Thomas Mann a Disney sa rozhodol previesť ho na filmové plátno. V roku 2011 bol film zaradený do fondov prestížnej knižnice amerického Kongresu ako súčasť amerického kultúrneho dedičstva.

Kritici snímke už v čase jeho vzniku vyčítali, že je pre deti príliš drsný, lebo Bambimu v ňom zomrie matka. Časopis Time ho kvôli tomu v roku 2007 dokonca zaradil medzi top 25 hororových filmov. Sám Walt Disney sa podľa francúzskeho serveru 20minutes.fr obhajoval tým, že chcel byť verný knižnej predlohe. Neskôr v inom rozhovore povedal, že mu nepríde vhodné podobné udalosti zbavovať kvôli deťom dramatickosti, či už vo filme, alebo v živote.