Pápež František nechce byť na vatikánskych eurominciach

Pápež František si neželá, aby vatikánskej euromince naďalej zdobila jeho tvár. Rozhodol preto, že pri razení nových vatikánskych eur a centov bude na strane, ktorá zobrazuje motívy z jednotlivých krajín platiacich európskou menou, znázornený pápežský znak, informovala agentúra APA.

Podľa vatikánskeho úradu pre filateliu a numizmatiku rozhodnutie, že mince v hodnote od jedného centu do dvoch eur odteraz nebude zdobiť Františkova tvár, prijal Vatikán na výslovnú žiadosť samotného pápeža.

František bol od roku 2014 zobrazený na minciach v troch rôznych verziách. Svoje portréty mali na eurominciach tiež pápež Ján Pavol II. a Benedikt XVI. V období sedisvakancie po smrti Jána Pavla II. v roku 2005, teda v čase, keď pápežský úrad nebol obsadený, Vatikán vyrazil tiež 60.000 kusov mincí s emblémom pápežskej kancelárie.

Vatikán nie je členom Európskej únie, na jeho území sa ale platí eurom a môže raziť vlastné mince. Dohoda s Bruselom z roku 2010 stanovila ich celkovú hodnotu na 2,3 milióna eur (62 miliónov Sk). Túto sumu dopĺňa ešte obnos, ktorý sa pravidelne novo počíta. Vatikánske mince sú veľmi žiadané medzi zberateľmi.