Francúzske médiá špekulujú o mene predsedu vlády, ktorého vyberie Macron

Francúzske médiá špekulujú o mene predsedu vlády, ktorého vyberie Macron Reprofoto ČT24

Francúzsky prezident Emmanuel Macron by dnes mal oznámiť meno nového predsedu vlády. Popoludní odíde tiež na svoju prvú zahraničnú návštevu do Berlína, kde ho prijme kancelárka Angela Merkelová.

 

 

Macron sa svojho úradu ujal v nedeľu. Ako o favoritovi na šéfa vlády hovoria francúzske médiá o pravicovom starostovi mesta Le Havre, 46 ročnom Édouardovi Philippovi. Francúzske médiá okrem iných spomínajú aj súčasnú šéfku Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovú a padalo aj meno Macronovho politického spojenca, centristu Françoise Bayroua.

Spoločne s kandidátom na predsedu vlády prezident vyberie 15 členov kabinetu. Ich mená budú známe zrejme v utorok.

Neskoro popoludní preberie francúzsky prezident s nemeckou kancelárkou na schôdzke v Berlíne okrem iného fungovanie eurozóny. Obaja sa tak pokúsia oživiť francúzsko-nemecké spojenectvo a európsku spoluprácu.

Berlín síce vyjadril potešenie z Macronovho zvolenia, ale predstavy oboch štátnikov o reforme Európskej únie a eurozóny sa líšia. Kancelárka sa však nechala počuť, že nového francúzskeho prezidenta, ktorého prijala ešte ako kandidáta, pri zavádzaní reforiem v samotnom Francúzsku a v Európskej únii podporí.