Americký moderátor David Letterman získa cenu za humor

Americký moderátor, komik a producent David Letterman, ktorý bol niekoľko desaťročí jednou z ikon televíznej zábavy v USA, získa ocenenie Marka Twaina za americký humor. Cena patrí k najvyšším národným oceneniam v oblasti humoru a tento rok v októbri sa bude udeľovať po dvadsiatykrát.

Prestížna americká cena Marka Twaina, vytvorená v roku 1998, oceňuje tých, ktorí na spoločnosť zapôsobili podobne ako satirik a spisovateľ románov Dobrodružstvá Huckleberryho Finna alebo Dobrodružstvá Toma Sawyera. V minulosti cenu dostali napríklad komik Bill Murray, herečka Tina Fey alebo herec Will Ferrell.

Sedemdesiatročný Letterman moderoval počas 33 rokov vyše šesť tisíc epizód zábavného programu Late Night with David Letterman. Za svoju kariéru získal desať televíznych ocenení Emmy a jeho poslednú show v máji 2015 sledovalo 14 miliónov ľudí.

Vo svojej relácii spovedal filmové hviezdy, komikov ale aj amerických prezidentov. Podľa agentúry Reuters moderátor znovu objavil model nočných zábavných programov a svojou geniálnou osobnosťou a humorom bavil publikum.