Zomrel herec Roger Moore, historicky tretí James Bond

Zomrel herec Roger Moore, historicky tretí James Bond Foto: Film Agent 007/ČT

Vo veku 89 rokov dnes zomrel britský herec Roger Moore, známy hlavne ako jeden z predstaviteľov filmového agenta Jamesa Bonda.

 

 

Oznámila to jeho rodina na twitteri. Nepremožiteľného agenta britskej tajnej služby si zahral celkom sedemkrát v rokoch 1973 až 1985. Už viac ako desať rokov žil v ústraní a natáčaniu filmov sa nevenoval.

Rodina informovala, že herec zomrel "po krátkom, ale statočnom boji s rakovinou" vo Švajčiarsku. Podľa médií mal Moore tiež problémy s cukrovkou a v minulosti prekonal vážny zápal pľúc. Na základe priania zosnulého sa súkromný pohreb uskutoční v Monaku.

Moore dostal ponuku účinkovať v bondovkách začiatkom 70. rokov po tom, čo sériu opustil zrejme najznámejší agent 007 Sean Connery. Po ňom a po austrálskom hercovi Georgeovi Lazenbovi sa stal tretím hercom, ktorý Bondovi prepožičal svoju tvár. Rovnako ako Connery účinkoval v siedmich filmoch o Bondovi, čo po Mooreovej ére už nikto nezopakoval.

K jeho ďalším úlohám patrila postava dobromyseľného zlodeja Simona Templara v seriáli The Saint (Svätý), v ktorom účinkoval v rokoch 1962 až 1969.

Svoju známu tvár využil začiatkom 90. rokov z charitatívnych dôvodov, keď sa stal vyslancom dobrej vôle detského fondu OSN UNICEF. Spolupracoval tiež s ochrancami zvierat zo skupiny PETA.