Zomrela speváčka komunistického hitu Pusť vsegda budet Solnce

Sovietska a ruská speváčka Tamara Miansarovová, ktorá si vydobyla slávu aj v komunistickom Československu piesňou Pusť vsegda budet Solnce (Nech nám vždy slnko svieti), zomrela v stredu večer v Moskve vo veku 86 rokov. Oznámili to dnes ruské médiá s odvolaním sa na manžela speváčky, huslistu Marka Feldmana. Podľa neho bola jeho manželka pred týždňom hospitalizovaná kvôli zápalu pľúc.

S pesničkou "Pusť vsegda ...", ktorú pôvodne hodnostári a hudobníci odmietali, vyhrala Miansarovová v roku 1963 hudobný festival v poľských Sopote a stala sa doslova hviezdou, predtým ako na začiatku 70. rokov upadla do nemilosti. Neskôr bola vyznamenaná titulmi národná umelkyňa a Rádom priateľstva národov. Pôvodne začínala spievať s rodičmi v zbore v kostole.

Text "Pusť vsegda budet Solnce" pol storočia po výhre v Sopote recitoval český prezident Miloš Zeman na záver svojho prejavu na ruskom veľvyslanectve v Prahe 9. mája 2013. Skladbu tiež zaspieval detský zbor vo Washingtone vtedajšiemu sovietskemu prezidentovi Michailovi Gorbačovovi v júni 1990.