Zomrel "prvý sovietsky milionár"

Prvý "legálny" či "oficiálny" sovietsky milionár Arťom Tarasov zomrel túto nedeľu v Moskve, tri desiatky rokov potom, čo sa na sklonku komunizmu stal priekopníkom podnikania, vtedy ešte pod pláštikom "družstevníka". Arťom Tarasov dvakrát emigroval do Londýna, bol tiež poslancom (dolnej komory ruského parlamentu) Štátnej dumy, uviedla televízia Pervyj kanal.

Tarasovovým prvým "družstvom" bola svadobná agentúra Progress, ktorá dokázala behom pár dní zarobiť 100.000 rubľov, teda približne tisícnásobok Tarasovova inžinierskeho platu. Než ju úrady zatvorili ako nemorálnu.

V vtedajších dobách sobáš predstavoval pre bežného smrteľníka prakticky jedinú možnosť, ako si zlegalizovať trvalý pobyt v Moskve, a preto mala svadobná zoznamka tak obrovský úspech.

Tarasovovo ďalšie družstvo opravovalo elektroniku, potom sa pustil do obchodovania s počítačmi. Vtedy tridsaťdeväťročný "družstevník" sa v populárnom televíznom programe pochválil mesačným platom vo výške troch miliónov rubľov, z čoho 180.000 rubľov odvádzal ako daň z bezdetnosti - a to priemerný plat v Sovietskom zväze vtedy činil 263 rubľov.

"Potom mu aj druhé družstvo zavreli. Tarasov sa súdil, vyhral, ale zhabané peniaze naspäť nedostal," konštatovala televízia.

Tarasov zomrel krátko po svojich 67. narodeninách. Podľa rodiny podľahol zápalu pľúc.

Podľa Tarasovových spomienok "družstevní milionári", ktorí sa pri prvých zarobených miliónoch triasli, že ich "zatvoria a zastrelia", než si zvykli na kufre plné peňazí, vymizli na začiatku 90. rokov. Vystriedali ich ich niekdajší prenasledovatelia z výborov, ktorí sa v divokej privatizácii bleskovo domohli rozprávkových majetkov a stali sa oligarchmi.