Káblová televízia Discovery kúpi konkurenčnú Scripps

 

 

Káblová televízia Discovery Communications kúpi za 11,9 miliardy USD konkurenčné Scripps Networks. Dohoda je ďalším z radu zlučovania na trhu káblovej televízie v USA, ktorý sa trápi s poklesom počtu predplatiteľov. Spoločná skupina ponúkne široký zoznam káblových kanálov v USA a na sledovanosti kanálov platenej televízie podporované reklamou v USA bude mať pätinový podiel.

Discovery okrem iného vlastní kanály Animal Planet, TLC a Discovery Channel. Medzi kanály Scripps patrí Food Network či HGTV. Zlúčená skupina bude ponúkať päť z najobľúbenejších platených kanálov pre ženy.

Dohoda by mala byť dokončená na začiatku budúceho roka. Schváliť ju ešte musia akcionári oboch firiem a regulátori. Ponuka je čiastočne v hotovosti a čiastočne vo forme akcií. Po dokončení transakcie budú mať súčasní akcionári Scripps v zlúčenej skupine podiel 20 percent, zvyšok budú vlastniť súčasní akcionári Discovery. Discovery prevezme tiež dlh firmy Scripps, ktorý činí zhruba 2,7 miliardy USD.

Televízia v USA sa stretávajú s poklesom sledovanosti a príjmov z reklamy, pretože mladí diváci radšej sledujú relácie na internete, napísali agentúry AP a Reuters.