Súd nariadil režisérovi domáce väzenie

Moskovský súd nariadil domáce väzenie ruskému režisérovi Kirillovi Serebrennikovi, ktorého úrady podozrievajú zo sprenevery štátnych prostriedkov poskytnutých na rozvoj umenia. Dnes o tom informovala agentúra Reuters. Riaditeľ, ktorého diela kritizujú byrokraciu, korupciu a vedenie štátu, popiera obvinenie. Na jeho stranu sa postavilo mnoho predstaviteľov európskej divadelnej a filmovej scény.

Sedemdesiatštyriročný Serebrennikov bol zatknutý v utorok v Petrohrade, kde natáčal film. Následne bol odvezený do Moskvy, kde bol zadržaný. Ak súd zistí, že je vinný, hrozí mu trest odňatia slobody na desať rokov.

Serebrennikov je podozrivý, že spreneveril asi milión dolárov poskytnutých na jeho tvorbu v rokoch 2011-2014. Pred súdom obvinenie odmietol, s vysvetlením, že peniaze použil na "veľké a skvelé" projekty mladých talentov. Serebrennikov od roku 2012 pôsobí ako umelecký riaditeľ Gogol- centra.

Na základe dnešného rozhodnutia súdu Serebrennikov nesmie používať telefón alebo iné komunikačné prostriedky do 19. októbra bez súhlasu vyšetrovateľov. Súd ho odmietol prepustiť na kauciu.

Pred súdom sa zhromaždilo niekoľko stoviek filmárov.