RTVS chystá špeciálny program k výročiu SNP - rozhlas

RTVS chystá špeciálny program k výročiu SNP - rozhlas Foto: Omédiách.com

RÁDIO SLOVENSKO

Špeciálny sviatočný program k SNP pripravuje aj Rádio Slovensko, téma Povstania bude počas celého dňa rezonovať v publicistických príspevkoch. Rádio tiež odvysiela dokument z cyklu Mozaika storočia o vypuknutí SNP, jeho súčasťou sú výpovede a spomienky troch pamätníkov SNP.

V predvečer sviatku SNP (28. 8.) Rádio Slovensko odvysiela Nočnú pyramídu z Banskej Bystrice. Hosťom relácie bude priamy účastník SNP Vladimír Strmeň, ktorý vo vojnových časoch pomohol aj pracovníkom Slovenského rozhlasu.

RÁDIO REGINA

Počas výročia SNP budú všetky tri regionálne programové služby Rádia Regina (Západ, Stred, Východ) spoločne vysielať priamo z Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Podvečer Rádio Regina odvysiela pásmo Jána Bábika Zradení povstalci o perzekvovaných účastníkoch SNP.

Rádio Regina do vysielania pripravuje aj 5-dielny publicistický seriál s pútavými príbehmi ľudí, ktorí Povstanie priamo zažili. Všetky príbehy komentuje historik z Vojenského historického ústavu Jozef Bystrický.

O 23:00 Regina zaradí do programu hru Petra Janků Tesár. Vo svojom návrate k závažným spoločenským a historickým témam sa autor sústredil na problém morálky. Jeho východiskom je udalosť, ktorá sa odohrala počas SNP v Rajeckej doline a na dvoch stranách – postavený pred múr a ako člen popravnej čaty – sa proti sebe postavili kamaráti z jednej dediny.

RÁDIO DEVÍN

Mimoriadne programy k SNP nájdu poslucháči aj vo vysielaní Rádia Devín. O 10:30 odvysiela Hudobnú skladačku s podtitulom „Povstalecká hudobná história", nasleduje poviedka s témou SNP autora Michala Príbusa s názvom Vatry v hmle. Popoludní o 14:00 Devín odvysiela rozhlasovú adaptáciu slávneho románu E. M. Remarqua Na západnom fronte pokoj, o 15:00 to bude Ars musica s témou vojny, boja a povstania. Podvečer o 18:30 Devín zaradí pásmo Emila Benčína o SNP Pod horami Tríbeča, o 20:00 odznie rozhlasová hra Štefana Kasardu Štyria z cintorína.

Večer venovaný SNP v Rádiu Devín vyvrcholí o 23:00 reláciou Musica slovaca, ústrednou témou bude SNP v tvorbe slovenských skladateľov (Juraj Beneš: Tri monódie, Ján Hrk: Povstalecké metamorfózy, Ján Cikker: Hudba k filmu Vlčie diery).