Zomrela herečka Květa Fialová

Zomrela herečka Květa Fialová Foto: ČT

Vo veku 88 rokov zomrela herečka Květa Fialová. Informáciu dnes ráno priniesla Česká televízia, ktorej to oznámila jej dcéra Zuzana Hášová. 

 

Květa Fialová sa narodila 1. septembra 1929 na Slovensku v obci Veľké Dravce. Rozhodnutie odísť z domu a ísť do Čiech do divadla urýchlilo udalosti z konca vojny, keď ju znásilnili ruskí vojaci. "Prvýkrát som videla môjho otca plakať," povedala Květa Fialová v dokumente ČT.

Jej matkou bola výtvarníčka a sochárka Květoslava Fialová a otcom český legionár Vlastimil Fiala. Rodina žila na Slovensku do roku 1938, keď sa presťahovala do Žďáru u Police nad Metují a neskôr do Borohrádku.

Odporúčame aj: Květa Fialová bola podľa kolegov dámou s nadhľadom i pokorou

Po skončení vojny v rokoch 1946 – 1950 vyštudovala brniansku JAMU. Pôsobila v niekoľkých oblastných divadlách, v Českom Těšíně, Opave, Českých Budějoviciach, v Kolíne aj v Martine na Slovensku. Od roku 1958 bola v angažmáne v pražskom Divadle ABC, ktoré v tom čase riadil Jan Werich. Po zlúčení Divadla ABC s Mestskými divadlami pražskými tu pôsobila od roku 1963 až do roku 1990 a v ďalších rokoch ako stály hosť.

Odporúčame aj: V súvislosti s úmrtím Květy Fialovej RTVS a ČT menia program

Vo filme sa objavila už v 40. rokoch a hrala mnoho postáv. Rovnako tak neskôr v televíznych inscenáciách a seriáloch, aj v dabingu. Zrejme najznámejšou rolou je postava barovej speváčky Tornado Lou v paródii Limonádový Joe aneb Koňská opera. Hrala v mnoých filmoch, napríklad Ostře sledované vlaky, Adéla ještě nevečeřela, Partie krásného dragouna Fantom Morrisvillu, Účastníci zájezdu či v seriáli Hříšní lidé města pražského.