Na RTVS ide päťdielna dramatizácia románu Baudolino

  

Baudolino, hlavná postava románu Umberta Eca, je mužom mnohých tvárí, plný fantázie, vtipných a hravých nápadov, ktorého postretlo priam zázračné šťastie. Adoptoval si ho cisár Fridrich Barbarossa. Obľúbil si ho určite preto, lebo sa s ním nikdy nenudil. Nuž a nenudil sa s ním ani jeho autor a nenudili sa s ním ani jeho rozhlasoví tvorcovia.
Prosto pokračovali v baudolinovských kúzlach.
V úvode Kroniky Baudolini sa dozviete predovšetkým: ako sa Baudolino, syn sedliaka Gagliauda stane adoptívnym synom cisára Fridricha Barbarossu a ako zahorí láskou k cisárovnej Beatrice, nevlastnej matke. A v ďalších príbehoch sa ukáže, že Baudolino je naozaj muž tisícich tvárí, a nielen to. Mnohým mužom a ženám zasiahol do životov, lebo podľahli jeho mystifikáciám a uverili, že práve jeho prostredníctvom sa naplnia ich sny.

UMBERTO ECO (nar. 5.1.1932) je taliansky estetik a teoretik umenia semiotického zamerania, medievalista a spisovateľ. Eco je významný predstaviteľ semiotiky a postmodernej filozofie. Skúmal estetické myslenie stredoveku, neskôr problémy moderného umenia. Prednáša estetiku na univerzite v Miláne, v nakladateľstve Bompiani riadi edíciu filozofie a sociológie literatúry.
Romány: Meno ruže, Foucaultovo kyvadlo, Ostrov včerajšieho dňa, Baudolino(2000), Tajomný plameň kráľovnej Loany.

Dramatizácia románu Umberta Eca
Text: V. Klimáček a D.Sabolová-Princic
Preklad: Dagmar Sabolová-Princic
Dramaturgia: Katarína Revallová
Scénická hudba: Roman Žiaran
Hudobná dramaturgia: Lýgia Vojtková
Majster zvuku: Peter Daniška
Réžia: Jaro Rihák

Vysielame v Rádiu Slovensko od 18.12. do 22.12. 2017 vždy po 22:00