Vianoce na RTVS budú rozprávkové, hudobné, filmové, tradičné a duchovné, prinášame podrobnosti

Premiéry filmov, rozprávok, výpravných seriálov, hudobných dokumentov, špeciály obľúbených šou, rozhovory, divadelné hry, komédie, ale tiež filmová a rozprávková klasika a náboženské programy. Aj také budú vianočné a novoročné sviatky vo vysielaní RTVS.

Divákov Jednotky čaká hneď niekoľko veľkých vianočných premiér. Na Štedrý deň to bude voľné pokračovanie úspešnej vianočnej rozprávky z koprodukcie RTVS Anjel Pána II a špeciál obľúbenej folklórnej šou Zem spieva vianočne, ktorá odprezentuje slovenské koledy.

 

JEDNOTKA

Veľké vianočné premiéry

Mária Terézia - 25. a 26. decembra
Dvojdielna historická epopeja Mária Terézia vznikla ako unikátny koprodukčný projekt štyroch verejnoprávnych televízií - slovenskej RTVS, Českej televízie, rakúskej ORF a maďarskej MTVA k 300. výročiu narodenia najvýznamnejšej panovníčky Rakúsko-Uhorskej monarchie. Dej filmu sa odvíja od dvoch zásadných okamžikov v jej živote – príbehu detskej lásky a neskoršie manželstva s Františkom Štefanom Lotrinským a nástupu na trón a získania uhorskej koruny. Hlavné postavy stvárnili rakúska herečka Marie Luise Stockinger a český herec Vojtěch Kotek. Zo slovenských hercov diváci uvidia Táňu Pauhofovú, Alexandra Bártu, Zuzanu Mauréry, Milana Ondríka, Rebeku Polákovú či Petru Polnišovú.

Anjel Pána II - 24. decembra
Rozprávka z koprodukcie RTVS. Voľné pokračovanie úspešnej vianočnej rozprávky Anjel Pána I, ktorá vznikla podľa scenára Marka Epsteina. Anjela Petronela hrá Ivan Trojan a čerta Uriáša Jiří Dvořák.

Zem spieva vianočne – 24. decembra
Vianočný špeciál obľúbenej folklórnej šou. Moderátori S hudbou vesmírnou sa vydajú na cestu po svete za slovenskými rodinami žijúcimi v zahraničí, aby im prostredníctvom kolied priniesli kúsok Slovenska pod vianočný stromček. Nazrú do slovenských domácnosti v Rumunsku, Francúzsku či Belgicku.

Najkrajšie rozprávky RTVS

Zázračný nos – 23. decembra
Koprodukčná rozprávka RTVS o tom, že na pravú lásku treba mať zázračný nos.
Hrajú: Kristína Kanátová, Petra Šimberová, Ján Dobrík, Pavel Višňovský, Miro Noga, Iva Janžurová, Vlastimil Plevčík, Christián Paulíny, Anna Javorková, Daniel Fischer.

Láska na vlásku – 24. decembra
Rozprávkový príbeh, na ktorom sa koprodukčne podieľala RTVS, inšpirovaný románom Marka Twaina Princ a bedár. Hrajú: Samuel Spišák, Celeste Buckingham, Tomáš Hanák, Judit Bárdos, Tomáš Matonoha, Štefan Šafárik, Karol Čálik, Attila Mokoš...

Sedem zhavranelých bratov – 24. decembra
Filmová rozprávka na motívy Pavla Dobšinského o sile slova, ale aj o sile lásky všetkých podôb, patrí taktiež ku koprodukčným titulom RTVS. Hrajú: Martha Issová, Sabina Remundová, Lukáš Příkazský, Václav Neužil, Zizana Bydžovská, Kristína Svarinská, Jana Oľhová, Marián Geišberg, Csongor Kassai...

Sokoliar Tomáš – 24. decembra
Film, koprodukovaný RTVS a nakrútený na motívy románu J. C. Hronského, rozpráva dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať. Hrajú: Braňo Holiček, Juraj Kukura, Klára Jandová, Waldemar Kownacki, Jiří Langmajer, Manuel Bonnet, Marta Sládečková, Jaroslav Žvásta, Agnieszka Wagner, Andrej Mojžiš, Ľuboš Kostelný...

Johankino tajomstvo – 26. decembra
Výpravná koprodukčná česko-slovenská rozprávka o tom, čo všetko sa môže stať, keď nedostanete od sudičiek do kolísky ani kvapku šťastia. Hrajú: Dominika Zeleníková, Filip Cíl, Emília Vášáryová, Ondřej Vetchý, Szidi Tobias, Kristína Peláková, Ondrej Hraška...

Obľúbené klasiky

Rysavá jalovica – 27. decembra
Televízna veselohra natočená podľa poviedky Martina Kukučína. Hrajú: Jozef Króner, Eva Kristínová, Ivan Rajniak, Viera Strnisková, Alojz Kramár, Ondrej Vandlík, Štefan Mišovic, Jozef Šiška, Oldo Hlaváček, Vojtech Kovarík...

Mastičkár – 28. decembra
Poľská dvojdielna filmová dráma, ktorá vznikla na motívy románu T. Dolega-Mostowicza. Príbeh slávneho chirurga, ktorý po dvojnásobnom šoku stratí pamäť. Túla sa po Poľsku, neskôr začne zadarmo liečiť a operovať ako zázračný lekár. Hrajú: Anna Dymna, Artur Barciś, Jerzy Binczycki, Jerzy Block, Jerzy Trela, Bożena Dykiel, Tomasz Stockinger, Bogusław Sochnacki, Igor Śmiałowski, Maria Klejdysz, Piotr Grabowski...

Dáždnik sv. Petra – 29. decembra
Koprodukčná dobová veselohra podľa románu Kálmána Mikszátha, ktorej dej sa odohráva v druhej polovici minulého storočia v Banskej Bystrici v zapadnutej horskej dedinke Glogov.

Majster kat – 31. decembra
Slovenský historický film režiséra Paľa Bielika. Hrajú: Vladimír Müller, Štefan Kvietik, František Dibarbora, Daniel Michaelli, Oľga Adamčíková, Jozef Budský, Emília Vášáryová...

DVOJKA

Veľké vianočné premiéry

Websterovci – premiéra od 24. decembra
RTVS prinesie prvú sériu svojho nového večerníkového seriálu o modernej pavúčej rodinke – Websterovcoch, ktorý vznikol pomocou 3D technológie. Autorkou námetu je Katarína Kerekesová, ktorá stála aj za zrodom populárneho večerníčka Mimi a Líza. Všetky epizódy Websterocov odvysiela Dvojka s hlasovým komentovaním pre nevidiacich a skrytými titulkami pre nepočujúcich. Účinkujú: Zuzana Porubjaková (Lili Websterová), Kamil Kollárik (Hugo Webster), Henrieta Mičkovicová (Alma Websterová), Richard Stanke (Walter Webster / Matilda Websterová), Boris Farkaš (Rafael Webster), Oľga Belešová (Ema Longfusová)...

Belmondo podľa Belmonda – premiéra 25. decembra
Legendárny herec Jean-Paul Belmondo sa v celovečernom dokumente so svojím synom vracia na miesta, kde vznikali jeho najslávnejšie filmy. Spolu s dokumentom Dvojka uvedie titul Muž a jeho pes, ktorý je filmovou rozlúčkou herca.

Žijem Dunajom – premiéra 1. januára
Koprodukčný dokument RTVS o dunajskej prírode. Filmár Braňo Molnár pátral 10 rokov po stratenom čare dunajskej prírody s kamerou.

Katarína Veľká II – premiéra od 5. januára
Po úspešnej prvej sérii RTVS odvysiela druhú sériu výpravného ruského seriálu o ceste Sofie Frederiky Augusty, dnes známej ako Kataríny Veľkej, k ruskému cárskemu trónu.

Na prvý a druhý sviatok vianočný uvedie unikátny koprodukčný projekt Mária Terézia, na ktorom pracovali štyri verejnoprávne televízie – slovenská RTVS, Česká televízia, rakúska ORF a maďarská MTVA viac ako tri roky. Dobová snímka približuje lásku a intrigy na dvore jednej z najvýznamnejších panovníčok európskej histórie. „Je to film, na ktorý som nesmierne hrdý, pretože ukazuje budúcnosť, kam by sme mohli ísť, čo sa týka koprodukčných projektov," priblížil programový riaditeľ STV Tibor Búza.

Nebudú chýbať ani klasické rozprávky z archívu RTVS, ktorý sa podľa Tibora Búzu podarilo za posledné roky veľmi slušne naplniť – bude to napríklad Láska na vlásku, Sedem zhavranelých bratov, Johankino tajomstvo či Sokoliar Tomáš.

Okrem veľkých domácich premiér, populárnych rozprávok a klasických filmov si Jednotka prichystala do vysielania i mnohé úspešné zahraničné tituly ako Liečiteľ, Noc plná zázrakov 2, Čo sme komu urobili?, Drž hubu!, Winnetou: Nový svet, Výmena a mnohé ďalšie.

Malí aj veľkí diváci sa môžu na tešiť na prvú sériu nového večerníkového seriálu o modernej pavúčej rodinke – Websterovcoch, ktorý vznikol pomocou 3D technológie. Dvojka ho v premiére odštartuje 24. decembra. „Napĺňame tým ambíciu, že každý rok prinesieme premiérový animovaný večerníček," poznamenal Tibor Búza.

Rovnako na Štedrý večer odvysiela exkluzívne predstavenie pre televízny záznam RTVS po divadelnej derniére v SND Mechúrik-Koščúrik.

Od 18. decembra je pripravená séria slovenských a ukrajinských zdramatizovaných povestí pod názvom Príbehy spod Karpát. „Na tomto projekte koprodukčne pracovala RTVS s košickým bábkovým divadlom a ukrajinským bábkovým divadlom," dodal Tibor Búza. Čaro dunajskej prírody priblíži Dvojka v premiére 1. januára v koprodukčnom dokumente RTVS Žijem Dunajom. Po úspešnej prvej sérii na obrazovky prichádza od 5. januára aj druhá séria výpravného ruského seriálu o Kataríne Veľkej.

Dvojka poteší i milovníkov rôznych hudobných žánrov, a to dokumentmi o Barbre Streisandovej (26.12.), Bruceovi Springsteenovi (27.12.), Davidovi Bowiem (28.12.) a Michaelovi Jacksonovi (31.12.)

Pripravené sú aj prenosy z bohoslužieb a požehnania Urbi et orbi z Ríma. Okrem toho Rádio Slovensko i Rádio Devín pripravuje exkluzívne znovuuvedenie päťdielnej série dramatizácií diela Umberta Eca Baudolino (18. - 22. 12. 2017, vždy o 17:00 Rádio Devín a 22:03 Rádio Slovensko). Obe programové služby ponúknu rozhlasovú úpravu divadelnej hry Agathy Christie Vražda na Níle (26.12.2017, 20:00 Rádio Devín, 22:03 Rádio Slovensko), ktorá vznikla na základe jej detektívneho románu.

Rádio Devín na Štedrý deň o 21:00 odvysiela rozhlasovú hru Petra Pavlaca s hudbou Mareka Piačka Biela veľryba.
Poslucháči sa na Rádiu Slovensko môžu 26. decembra po 10.00 tešiť na smutnosmiešnu komédiu Radošinského naivného divadla Polooblačno. Ich ďalší titul Zmiešaná štvorhra bude mať premiéru na Silvestra o 15:05.

Vianočné vysielanie Rádia Regina obohatia dve premiéry rozprávkových hier s pesničkami: Aby sa v tom čert vyznal, ku ktorej vytvoril hudbu Marián Čekovský a Vianoce poštára Samuela s hudbou Martina Husovského. Rádio Regina takisto premiérovo uvedie Rozprávku o kačkách (víťaznú hru z Prix ex Aequo 2016 – Rádio Regina 31.12.2017, 8:00 ) a ďalšiu časť z cyklu antických príbehov sprevádzaných programovou hudbou Keď hudba rozpráva – Théseus a Ariadna (Rádio Regina 25.12.2017, 18:00).

Vianočné menu chystá tiež Rádio Slovakia International. Dominovať budú tradície, rodina, súdržnosť, spolupatričnosť, ale aj blahobyt a odkázanosť. Priblíži Vianoce v slovenskom duchu doma, v rodinách menšín na Slovensku, ako aj medzi Slovákmi, ktorí žijú napríklad na Islande, v Dubline, či vo Francúzsku. Na Vianoce v menšine Rómov sa pozrie cez ich prípravu v rodinách, prostredníctvom rozhovoru na tému problémov integrácie menšiny s vládnym splnomocnencom Ábelom Ravaszom a tiež cez príbeh Cinky Panny a jej dnešnej nasledovníčky Barbory Botošovej. Počas vianočného obdobia navštívi viacero domovov sociálnych služieb aj resocializačných zariadení.

Rádio_FM ponúkne 24. až 26. decembra špeciálne sviatočné programy - Vianoce_FM, Alternatívne Vianoce, Sviatočné koncerty. Súčasťou sviatočnej štruktúry bude aj anketa o najlepší album roka 2017.

________________________________________________________________________