V USA ide do aukcie unikátny mercedes vyrobený pre Hitlera

  

Mesto v americkom štáte Arizona chystá v polovici januára unikátnu aukciu historických automobilov, z ktorých najväčšiu pozornosť vyvoláva luxusné kabriolet Mercedes-Benz 770K. Ide totiž o vozidlo, v ktorom jazdil nacistický diktátor Adolf Hitler. Informoval o tom dnes izraelský denník The Jerusalem Post s tým, že desať percent z predajnej ceny pôjde na vzdelávací program o holokauste.

"Ide o artefakt, ktorý je unikátny pripomienkou histórie, ale aj zla, ktoré sa nesmie nikdy opakovať," povedal Rod Egan z aukčnej siene Worldwide Auctioneers, kde bude vozidlo 17. januára drežené. Odhad ceny nebol zverejnený.

Vozidlá Mercedes-Benz 770K sa vyrábali v 30. rokoch minulého storočia a tento konkrétny kus si objednal so špeciálnymi požiadavkami Hitler. Ide síce o kabriolet, ale automobil je inak vybavený nepriestrelným sklom aj pancierovaním vo dverách, zadnej časti i podlahe. Voz bol používaný najmä pre návštevy nacistických pohlavárov, viezol sa v ňom napríklad taliansky fašistický diktátor Benito Mussolini.

V roku 1945 tento unikátny mercedes zabavila americká armáda, ktorá ho používala vo Francúzsku. Nasledujúci rok sa voz stal súkromným majetkom a bol prevezený do USA. Tam ho podľa denníka The Jerusalem Post súkromný majiteľ požičiaval na rôzne prehliadky, napríklad vojnových veteránov. V roku 2004 zakúpil Hitlerov mercedes európsky majiteľ spolu s ďalšou dvadsiatkou vozidiel tejto značky.

Izraelský denník pripomenul, že v posledných rokoch sa v aukcii predalo za vysoké sumy mnoho drobností patriacich Hitlerovi. Napríklad vlani v júni sa podľa denníka v Mníchove vydražil jeden pár Hitlerových ponožiek asi za 21.000 dolárov. V roku 2011 sa napríklad v aukcii v Británii predalo za 3000 dolárov Hitlerovo posteľná bielizeň s vyšívanými svastikami a diktátorovým iniciálami, tento rok vo februári potom v USA vydražili za 243.000 dolárov Hitlerov telefón.