Viac ako 30 000 ľudí podpísalo petíciu proti filmu o útoku v Paríži

  

Viac ako 30 000 ľudí vo Francúzsku podpísalo internetovú petíciu proti televíznemu filmu o teroristických útokoch v Paríži z novembra 2015. Petíciu spustila partnerka jednej z obetí atentátov, ktoré si vo francúzskej metropole vyžiadali 130 ľudských životov. Natáčanie snímky, ktorý popisuje milostný vzťah vzniknutý počas útoku teroristov na nočný klub Bataclan, skončilo tesne pred Vianocami.

Film pre stanicu France 2 nazvaný Ce soir-la (Ten večer) sa odohráva 13. novembra, kedy teroristi zaútočili na šiestich miestach Paríža. Hlavnými hrdinami sú žena menom Irene, ktorá býva vedľa Bataclanu, a náhodný chodec Karan. Počas krviprelievania v klube poskytujú pomoc utekajúcim zraneným. Zamilujú sa do seba, ale otázkou je, či láska zrodená za tak dramatických okolností vydrží, citoval zo scenára denník Le Parisien.

Podľa autorov petície je ale snímka nevkusná a pozostalých a obete zraňuje. "Aby sme mohli prežiť svoj smútok, potrebujeme pokoj, zdržanlivosť, dôstojnosť, rešpekt a nie románovú fikciu, ktorej cieľom je zvýšiť sledovanosť," píše sa v texte petície.

Kritici filmu vyčítajú, že na jeho natočenie bolo ešte príliš skoro a téma je stále príliš živá na to, aby ho spracovala televízie, a navyše vo forme vymysleného príbehu.

Fanny Rondeauová z kanála France 2 sa ale obhajuje tým, že film je predovšetkým milostným príbehom. "Čo sa týka atentátov, v žiadnom prípade nemožno očakávať nejaký Voyeurizmus, to tam neuvidíme. Chceme byť úctiví," uviedla Rondeauová.

Skupina Life for Paris, ktorá združuje okolo 700 obetí útokov, uviedla, že je síce ohľadom vhodnosti snímky skeptická, ale že zároveň nechce brániť jeho odvysielaniu. Dodala, že bude pozorne sledovať, či film rešpektuje pamiatku obetí a nepretáča fakty. "France 2 balansuje na hrane. Neviem, či to ustojí," povedal jeden z hovorcov asociácie Alexis Lebrun.