Dedovia Mrázovia sa posťažovali v otvorenom liste, ktorý poslali o novín

 

Dedo Mráz a pôvabná Snehulienka, ktorí v Rusku neodmysliteľne patria k miestnej obdobe Vianoc, majú problém. Úrady poslednou dobou rozprávkovým bytostiam dokonca zakazujú vstup do škôlok a škôl. Veci dospeli tak ďaleko, že profesionálni dedovia Mrázovia spísali sťažnosť.

"Kým celá krajina píše listy Dedovi Mrázovi, Ogoňok dostal od neho list," pochválil sa ruský magazín. "My, dedovia Mrázovia z celej krajiny, píšeme časopisu Ogoňok, aby sme sa obrátili na všetkých dospelých. Hlúposť zašla príliš ďaleko," píšu.

K listu od združenia Dedov Mrázov v Penze, založeného v roku 1963, sa pripojili aj deduškovia z Moskvy, Petrohradu, Petrozavodsku, Čeboksary, Magnitogorska, Kuznecka aj Novokuznecka, Chanty-Mansijska, Pskova, Jaroslavli, Ugliča, Saratova, Riazane, Saranska, Kazane, Krasnodaru a dokonca aj zo subtropickej Soči.

Autori pripomínajú, že už vlani škôlky začali od nich požadovať licencie, akokoľvek je jasné, že rozprávková bytosť žiadne úradné oprávnenie nemá a ani dostať nemôže.

"Teraz je to ešte horšie. V niektorých mestách, napríklad Novosibirsku, Kirove, Samare a Kazani, úrady úplne zakázali pozývať Deda Mráza do škôlok. Vraj ide o boj proti korupcii, pretože peniaze na oslavu sa vyberajú od rodičov zvlášť. Asi iná korupcia neexistuje, než korupcia rozprávková, "dodali.

Deduškov tiež štve, že sa byrokrati odvolávajú na odporúčanie psychológov, ktorí varujú pred návštevami rozprávkových bytostí, pretože sa ich vraj deti boja.

"Ale kto dokáže byť lepší psychológ ako Dedo Mráz?" pýtajú sa dedkovia a pripomínajú, že "deti" sa na ne tešia celý rok a slušne sa správajú, pretože tušia, že sú pod dohľadom starca s čarovnou mocou. "Čo bude, až dieťa príde ku stromčeku a Dedo Mráz nedorazí? Drahí dospelí, neberte deťom rozprávky!" apelujú.

Poplašné správy o úradnej nepriazni síce prichádzajú zo všetkých kútov krajiny, zákaz ale potvrdila len radnica v Novosibirsku.

"Deti sú príliš malé a podľa expertov Deda Mráza nechápu, a preto k mladším pustíme len Snehulienku," vysvetlila šéfka odboru kultúry, športu a mládeže Anna Tereškovová.

Inde síce oficiálny zákaz chýba, ale Dedovia Mrázovia to nemajú o nič ľahšie. Hocikde vraj situáciu riešia tak, že sa falošnou bradou zamaskuje jedna z učiteliek.

"Je možné, že takéto pravidlá platia už dávno, ale v Rusku sa prísnosť zákona zvyčajne kompenzuje tým, že plnenie zákona nebýva povinné," poznamenal časopis.

Háčik podľa neho môže byť aj v tom, že čím ďalej viac škôlok a škôl vybavuje platby bezhotovostne, čiže návštevu Deda Mráza už nemožno vybaviť odovzdaním odmeny z ruky do ruky. Ale má jej predchádzať uzatvorenie zmluvu s rozprávkovou bytosťou s oprávnením na poskytovanie služieb, s osvedčením o zdravotnej nezávadnosti a s potvrdením bezúhonnosti.

"Robím Deda Mráza už 46 rokov, ale v živote som výpis z registra nepotreboval. To je jednoducho smiešne," posťažoval sa Dedo Mráz s prezývkou Vojvoda.