Televízia čelí kritike, nevysielala na Nový rok hymnu

  

Oslavy príchodu nového roka poznamenal v Estónsku škandál, vyvolaný rozhodnutím verejnoprávnej televízie ETV neodvysielať s príchodom Nového roka estónsku štátnu hymnu. Za prehrešok, ktorý vyvolal kritiku opozičných strán a kultúrnych inštitúcií, sa občanom ospravedlnila prezidentka Kersti Kaljulaidová.

Hlava štátu o polnoci prvýkrát prehovorila k občanom nie z televíznej obrazovky, ale na centrálnom tallinskom námestí Slobody. Po jej prejave, ktorý ETV priamo prenášala, očakávali diváci hymnu, ktorá tradične sprevádza vstup do nového roka. Namiesto nej televízie do programu zaradila vlasteneckú pieseň Eestlane olen ja eestlaseks Jaan (Som a zostanem Estóncom).

Podľa vedenia televízie prevládla obava, že hymnu nebude na pozadí hluku z námestia počuť, a preto bola odvysielaná hlasnejšia vlastenecká pieseň. "Nebolo to ľahké rozhodnutie, všetkým sa ospravedlňujeme," povedala novinárom hovorkyňa ETV.

Svoju ospravedlnenie pripojila aj Kaljulaidová, hoci na programovú skladbu verejnoprávnej televízie nemá žiaden vplyv. "Je mi to ľúto a prosím o odpustenie, bolo to pre mňa nepríjemné prekvapenie," povedala prezidentka. Šéf opozičnej Konzervatívnej ľudovej strany Mart Helme v rozhovore pre denník Eesti Päevaleht označil postup televízie za "vrchol nadutosti a urážku citov estónskeho národa".