Ústavný súd zbavil prezidenta právomoci, kvôli zákazu ruských TV

  

Moldavský ústavný súd dnes dočasne zbavil právomocí prezidenta Igora Dodona, ktorý odmietal podpísať zákon fakticky zakazujúci pôsobenie niektorých ruských médií v krajine. Súd tak tento rok urobil už druhýkrát, prvýkrát sa tak stalo v utorok kvôli prezidentovmu odmietnutiu vyhovieť premiérovmu návrhu na personálne zmeny vo vláde. Tá je, na rozdiel od hlavy štátu, orientovaná prozápadne.

Dodon, ktorý je stúpencom zblíženia sa s Ruskom, opakovane vetoval, respektíve odmietal podpísať zákon, ktorý v Moldavsku zakazuje šíriť politické a vojenské informácie z krajiny, ktorá nepodpísala európsku dohovor o cezhraničnej televízii.

Zákon, prijatý proeurópskou väčšinou v moldavskom parlamente, je všeobecne nazývaný "zákonom o ruskej propagande". Predpokladá sa, že postihne či rovno zakáže v Moldavsku vysielanie mnohých ruských televízií.

Prezident má podľa ústavného súdu právo použiť svoje veto iba raz, a tak v tomto prípade "so všetkou znalosťou veci odmietol splniť svoje ústavné povinnosti". Prezidentské právomoci má prevziať predseda parlamentu Andrian Candu.

Dodon argumentoval, že sporný zákon obmedzí právo moldavských občanov na informácie a zavádza v krajine cenzúru. V reakcii na nález ústavného súdu vyzval vlastenecké sily, aby sa zjednotili "v boji proti autoritárskemu režimu" pri parlamentných voľbách. Tie sa majú konať tento rok v novembri.

Bývalá sovietska republika, ktorá je najchudobnejšou krajinou v Európe, je dlhodobo politicky rozpoltená. Jeden tábor podporuje prozápadnú vládu, ktorá sa usiluje o užšiu spoluprácu s Európskou úniou a s USA. Naproti tomu Dodon a jeho spojenci chcú Moldavsko vrátiť do ruskej sféry vplyvu. Podľa kritikov sa prezident pohybuje za hranou moldavskej ústavy. Odstránením právomocí pohrozili ústavní sudcovia hlave štátu už vlani v októbri.