Česká počítačová hra Attentat súťaží o herného Oscara

Česká počítačová hra Attentat súťaží o herného Oscara

  

Počítačová hra Attentat 1942, kterou vytvořili čeští vědci, se dostala do finále významné soutěže herního průmyslu, 2018 Independent Games Festival Awards. Spolu s dalšími pěti hrami z různých zemí je ve finále v kategorii nejlepší příběh. ČTK to sdělil hlavní designér hry Vít Šisler z Karlovy univerzity. Vyhlášení výsledků bude 21. března v San Franciscu. Podle webu soutěže je v další kategorii ve finále ještě jiný český zástupce.

V kategorii vizuální umění soutěží hra Chuchel ze studia Amanita Design, které má za sebou úspěšné tituly Machinarium nebo Samorost, jež pronikly do světa.

O soutěži Independent Games Festival tvůrci hry o atentátu na Reinharda Heydricha říkají, že je něco jako herní Oscar. "Je to fantastický úspěch, ve který jsme ani nedoufali," uvedl Šisler. "Nominace ukazuje, že počítačové hry mohou být skvělým médiem pro vyprávění závažných příběhů," doplnil. "Mám radost, že se na IGF objevila hra z českého univerzitního prostředí, kde se herní obory teprve formují," uvedl vedoucí programátor hry Jakub Gemrot z Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Attentat 1942 vypráví příběhy z období protektorátu z pohledu lidí, kteří okupaci zažili. Hra je založena na filmových rozhovorech, interaktivních komiksech a autentických záběrech. Postavy ve hře a jejich příběhy jsou fiktivní, ale byly vytvořeny na základě historického výzkumu a dobových svědectví. Hru vyvinuli spolu s odborníky z UK experti z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

A pracují na dvou dalších pokračováních. "Hra s názvem Vnitřní pohraničí je už učitelům k dispozici a zabývá se poválečným uspořádáním Československa, odsunem sudetských Němců a nástupem komunismu k moci. Třetí díl s názvem Útěk pojednává o 50. letech, pražském jaru, okupaci v roce 1968 a následné normalizaci," řekl již dříve ČTK Šisler. Učitelé oceňují to, že hra studenty motivuje ke studiu soudobých dějin a nabízí různé úhly pohledu. Studenti prý většinou píšou, že si díky hře dokážou dané období lépe představit.

Za úspěch autoři hry považují i to, že se koncem loňského roku dostala na distribuční platformu Steam, což je hlavní distribuční platforma pro světový trh s počítačovými hrami a trhu pro PC dominuje. Do distribuce českou hru dostali hlasováním sami hráči.