Na politiku sa pýtajte mojej makety, povedal premiér novinárom

  

 

 

Thajský premiér Prajutch Čan-Oča prekvapil v pondelok novinárov, keď pred nich postavil svoju maketu vyrezanú z kartónu a odkázal im, aby politické otázky smerovali na ňu. Ide o ďalší zo zarážajúcich krokov a vyhýbavých taktík vodcu vojenskej junty voči médiám, uviedla agentúra AP.

Premiér na tlačovej besede spočiatku rozprával, o tom že navštívil akciu propagujúcu nadchádzajúci deň detí. Keď sa však začali pýtať novinári aj na iné témy, ukázal premiér svoju maketu. "Ak sa chcete opýtať na čokoľvek k politike, spýtajte sa tohto muža," vyhlásil a ukázal na svoju papierovú kópiu v životnej veľkosti. Potom odišiel. Situácia podľa AP vyvolala zmätené pohľady a rozpačitý smiech pracovníkov vládneho tlačového odboru.

V minulosti sa generál Prajutch Čan-Oča hral s uchom zvukového technika počas improvizovanej tlačovej konferencie. Inokedy zase hodil po kameramanovi šupku od banánu. Raz tiež drsne zažartoval, že nechá popraviť každého novinára, ktorý bude jeho vládu kritizovať.

Thajská armáda prevzala moc v roku 2014. Nekrvavému puču predchádzali mesiace pouličných protestov proti vláde premiérky Jinglak Šinavatrovej. Vojaci vtedy sľúbili opäť zjednotiť politicky rozdelenú krajinu a obnoviť jej stabilitu. Kritici ale vojenskú vládu obviňujú, že od tej doby nie je ochotná vzdať sa moci, obmedzuje občianske slobody a opakovane odkladá voľby.