Súd rieši záväznosť prísľubu z chatovania na sadomasochistický styk

 

 

 

Najvyšší súd v ČR sa musí v neobvyklej kauze zamyslieť nad záväznosťou prísľubov z internetových zoznamiek. Na základe dovolania generálneho prokurátora Pavla Zemana sa zaoberá prípadom muža obžalovaného zo znásilnenia. ČTK sa s obsahom dovolanie zoznámila.

Muž si s obeťou prostredníctvom internetového chatu dohovoril sadomasochistický styk. Keď sa stretli tvárou v tvár a muž pristúpil k bolestivým a ponižujúcim praktikám, žena súhlas vzala späť. Muž ale podľa obžaloby na jej odpor, prosby a plač nijako nedbal.

Krajský súd v Ostrave muža poslal na sedem rokov do väzenia, Vrchný súd v Olomouci ho oslobodil spod obžaloby s odôvodnením, že mohol prejavy nesúhlasu pokladať za súčasť "hry" a vopred dohodnutého scenára.

Žena má trvalé zdravotné následky, posttraumatická stresová porucha ju opakovane priviedla do psychiatrickej liečebne, dvakrát sa pokúsila o samovraždu.

Podľa generálneho prokurátora je výklad vykonaný vrchným súdom neudržateľný. Poukázal na všeobecnú skúsenosť, že internetové chatovanie z bezpečia vlastného domova je plné siláckych výziev a nereálnych fantázií.

"Dohovor na chate je za tejto situácie síce tiež dohováraním, ale dohováraním veľmi vratkým. Dohovor sadomasochistických praktík na chate preto nie je schváleným a pre zúčastnených následne povinným scenárom," stojí v dovolaní.

Žiadna dohoda navyše nemôže obmedziť ženu v jej slobodnom rozhodnutí, či a v akej podobe privolí k sexuálnemu styku. "Nikto sa nemôže dopredu zbaviť svojich základných práv v oblasti slobody a ľudskej dôstojnosti," uviedol Zeman v dovolaní.

Pri prerokúvaní kauzy na krajskom súde vyšlo podľa Zemana dostatočne jasne najavo, že sa muž dopustil znásilnenia. Muselo mu byť jasné, že odpor ženy nie je hraný. Vrchný súd podľa dovolania navyše procesne chyboval, keď zistený skutkový stav bez ďalšieho doplnenia dokazovania úplne prehodnotil.