RTVS uvedie počas Veľkej noci premiéru filmu Bába z ledu

 

RTVS pripravila pre divákov a poslucháčov na Veľkú noc bohatý duchovný, tradičný a zábavný program, ale aj nové dokumenty, či televíznu premiéru oceňovaného koprodukčného filmu Baba z ľadu.

Sviatočná vysielacia štruktúra sa začína na Jednotke v piatok 30. marca. Večer diváci uvidia retušovanú a digitalizovanú verziu dvojdielneho filmu Ježiš z roku 1999. Dvojdielnu kostýmovú minisériu Salón sestier Fontanových odvysiela Jednotka v sobotňajšom hlavnom vysielacom čase. Fanúšikovia seriálu Inšpektor Max si môžu vychutnať jeho pokračovanie v nedeľu večer a neskôr príde na rad francúzska komédia s J. P. Belmondom Veselá Veľká noc.

Na Veľkonočný pondelok o 20:30 zaradila Jednotka do programu televíznu premiéru koprodukčného filmu RTVS Baba z ľadu, ktorý bol doteraz ocenený šiestimi Českými levmi a je nominovaný v štyroch kategóriách na národnú filmovú cenu Slnko v sieti.

Na Veľký piatok prinesie Jednotka už tradične Pašiové Služby Božie tentokrát z Hrochote a Veľkonočnú svätú omšu s požehnaním Urbi et Orbi z Námestia sv. Petra vo Vatikáne. Rovnako nezabudla na filmy s náboženskou tematikou - Páter Pio, Svätá Barbora a Quo vadis. Z klasických slovenských diel odvysiela Pomstu, Ťapákovcov či Statočného zlodeja, ktorým si pripomína 20. výročie úmrtia herca Jozefa Kronera. Film Katka odvysiela k 100. výročiu narodenia režiséra Jána Kadára.

K Veľkej noci neodmysliteľne patria tiež rozprávky. Malých i veľkých divákov potešia na Jednotke české a slovenské tituly - Tretí princ, Šípová Ruženka, Šialene smutná princezná a S čerty nejsou žerty, ale aj animované príbehy Zambezia, Ernest a Celestína a Ovečka Shaun vo filme.

Vo vysielaní Dvojky sa Veľká noc spája s duchovným a zvykoslovným programom, s televíznou klasikou, aj dokumentmi o prírode. Blok duchovných dokumentov a dvojdielny film Evanjelium podľa Jána uvedie na Zelený štvrtok a Veľký piatok popoludní. V piatok večer čaká divákov už tradične priamy prenos Krížovej cesty z rímskeho Kolosea.

Programy Kolíska a kríž, Keď sa lámal rok, Hontianska jar, Zem ešte stále spieva, Hore Hronom jar ide, Šibi-ryby, mastné ryby potešia milovníkov tradícií. Z televíznej klasiky Dvojka na Veľký piatok prinesie spracovanie novely B. S. Timravy Veľké šťastie a popoludní Tri gaštanové kone podľa predlohy Margity Figuli. Na Veľkonočný pondelok zaradila obľúbenú veselohru Drotár. V nedeľu a v pondelok popoludní ponúkne zábavu z televízneho archívu Teória zábavy pre pokročilých či Gala Galaxia Borisa Filana a tiež novšie programy Kandráčovci-10 rokov s vami, ako i svetoznámy Slnečný cirkus – KÁ.

Premiéru bude mať počas Veľkej noci výnimočný dvojdielny pôvodný dokument RTVS dokumentaristu Pavla Barabáša Vábenie výšok. Prvá časť s názvom Ivan Gálfy, ktorú Dvojka ponúkne divákom v sobotu večer, je venovaná priekopníkovi slovenského expedičného horolezectva. Druhá časť o výnimočnej generácii československých horolezcov s názvom Krutý Everest príde na rad v nedeľu večer. V pondelok večer si diváci môžu vychutnať akvizičný hudobný dokument Sting: Slobodný človek.

Film režiséra Seana Penna inšpirovaný skutočným príbehom Útek do divočiny prinesie Dvojka v piatok večer. V sobotnom večernom čase si pripomenie nedávne 500. výročie Reformácie dvojdielnou dokudrámou Martin Luther – Myšlienka, ktorá zmenila svet. V nedeľu večer čaká divákov film Príbeh priateľstva s Jánom Pavlom II. a v pondelok prvé filmové spracovanie známeho románu T. Hardyho v réžii J. Schlesingera v hlavnej úlohe s Julie Christie Ďaleko od hlučného davu, ktoré sa po prvýkrát objaví vo vysielaní RTVS.

Neskoré večery budú patriť premiéram koncertov Marián Varga 70+1 a Operetný koncert so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Každý deň okrem piatka odvysiela Dvojka od 17:45 priame prenosy z hokejových zápasov Kaufland play off Tipsport Ligy.

Aj poslucháči si budú môcť vybrať počas Veľkonočných sviatkov z bohatej ponuky rozhlasových programov. Rádio Slovensko v piatok po poludňajšom Rádiožurnále prinesie fíčer Umrieť a žiť večne Gabriely Horečnej. V Nočnej pyramíde privíta Katarína Martinková výnimočného rodáka spod Tatier, ktorý sa venuje charite Ľuba Badiara.

Na nedeľu pripravuje Rádio Slovensko rozhovor Štefana Chrappu s teológom Danielom Dianom, o 9:00 Slávnostnú svätú omšu a po 11:30 priamy prenos požehnania z Vatikánu Urbi et Orbi. V pondelok sa môžu poslucháči tešiť na hru dvorného autora Radošinského naivného divadla Stanislava Štepku Konečná stanica s podtitulom Správa o príchodoch a odchodoch vlakov a ľudí. V pondelok odvysiela Rádio Slovensko v netradičnom čase o 11:00 zábavnú reláciu Dvojbodky Paľa Danišoviča s Milanom Lasicom.

Sviatočnú vysielaciu štruktúru pripravilo tiež Rádio Devín. Na Veľký piatok prinesie okrem iného rozhlasovú hru Slovo Válkovo, Portrét Antona Srholca, i Orlando di Lasso: Matúšove Pašie.

Bielu sobotu odštartuje relácia Anna Brilová: Nádej Bielej Soboty. Od 18:00 dostane na vlnách Rádia Devín priestor Etela Čárska: Cesta kríža – Utrpenie a vzkriesenia a neskôr Hudba Veľkej noci. O 20:00 sa poslucháči v rámci Hudby kontinentov - Veľkonočného špeciálu zoznámia s impozantnou tradíciou mužského zborového spevu v Gruzínsku.

Duchovný koncert Veľkonočné mystérium pripravilo Rádio Devín na Veľkonočnú nedeľu popoludní a večer od 21:00 si záujemci môžu naladiť rozhlasovú hru M. Bulgakov: Pilát Pontský. V pondelok večer po 19:00 odznejú z hudobnej ponuky Európskej vysielacej únie Exkluzívne koncerty zo sveta a neskôr Musica folklorica - Slovenské veľkonočné a jarné sviatky.

Poslucháčov Rádia Regina čaká na Veľký piatok o 12:00 pásmo Púť za svätcom so stigmami o obľúbenom pátrovi Piovi a od 15:00 Pašiové evanjelické Služby Božie. V sobotu popoludní si môžu vypočuť rozhovor s výnimočným ľudovým rezbárom Jaroslavom Velčickým z Uhrovca Na dreve kríža. V nedeľu o 9:00 prinesie Kresťanskú nedeľu z Katedrály sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici.
Klasické diela Neprebudený a Jozef Mak budú znieť éterom Rádia Regina v pondelok popoludní a od soboty aj prenosy z hokejovej Kaufland play off Tipsport ligy.