Medzi obeťami piatkovej streľby v Gaze je aj novinár

Medzi deviatimi obeťami piatkovej izraelskej streľby pri palestínskych protestoch na hranici medzi Pásmom Gazy a Izraelom je tiež palestínsky novinár Jásir Murtadža. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva vlády spravujúce pásmo Gazy.

Murtadža pracoval pre agentúru Ajn, ktorá pôsobí v Gaze. Izraelská strela ho zasiahla do hrudníka, aj keď bol vo veste s anglickým nápisom Press a od hraničného plotu bol vzdialený podľa kolegami 250 metrov.

Ministerstvo oznámilo, že muž zomrel na následky ťažkého zranenia. Jeho pohrebu sa v sobotu zúčastnili stovky ľudí. Izraelská armáda tvrdí, že vojaci strieľali len na "provokatérov". Okolnosti novinárovho prípadu vyšetruje.

Piatok bol v poradí druhým dňom veľkých protestov na hranici Pásma Gazy za návrat utečencov a ukončenie izraelskej blokády pásma. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva v Gaze prišlo od minulého týždňa pri protestoch o život najmenej 31 Palestínčanov, ďalších 2850 ľudí údajne utrpelo zranenia. Podľa palestínskeho zväzu novinárov bolo v piatok okrem Murtadži zranených šesť ďalších novinárov, takisto označených logom tlače.