Vražda Jána Kuciaka: Výzva na opatrenia na ochranu novinárov v EÚ

V reakcii na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej poslanci vo štvrtok vyzvú na prijatie opatrení, ktoré by mali zvýšiť ochranu novinárov v celej EÚ.

 

Poslanci počas plenárnej rozpravy dňa 14. marca vyzvali na nezávislé a dôkladné medzinárodné vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy, ktoré by viedlo k skorému potrestaniu páchateľov. Dožadovali sa tiež opatrení na vnútroštátnej úrovni, ako aj na úrovni EÚ, ktoré by mali zlepšiť ochranu novinárov, blogerov a a oznamovateľov.

Uznesenie bude vychádzať zo zistení ad hoc delegácie šiestich poslancov EP, ktorá navštívila Slovensko v dňoch 8. - 9. marca v rámci takzvanej prieskumnej pracovnej cesty.

Poslanci si pamiatku zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uctili minútou ticha počas plenárneho zasadnutia v Bruseli dňa 28. februára. Predseda EP vraždu novinára a jeho snúbenice dôrazne odsúdil, zasadil sa za lepšiu ochranu novinárov pri výkone ich povolania a vyzval slovenské orgány na odhalenie pravdy.