Zomrel herec Ermey, seržant Hartman z filmu Olovená vesta

Vo veku 74 rokov zomrel hollywoodsky herec Ronald Lee Ermey, ktorého preslávila rola seržanta Hartmana v snímke Olovená vesta o vojne vo Vietname. O hercovom nedeľňajšom skone v dôsledku komplikovaného zápalu pľúc informoval na twitteri jeho manažér Bill Rogin.

Ermey slúžil v 60. a na začiatku 70. rokov minulého storočia v americkom námorníctve a bol nasadený aj vo vojne vo Vietname.

Najviac sa neskôr preslávil ako hrubý seržant, ktorý v prvej časti filmu amerického režiséra Stanleyho Kubricka Olovená vesta z roku 1987 psychicky i fyzicky týra zverených nováčikov vo výcvikovom stredisku.

Najprv pri nakrúcaní tohto filmu pracoval ako technický poradca, Kubricka ale vraj natoľko uchvátilo, ako Ermey predvádza armádny dril, že mu úlohe seržanta Hartmana pridelil, napísal spravodajský server BBC.

Počas štyridsaťročnej hereckej kariéry hral Ermey okrem iného aj pilota helikoptéry vo vojnovej dráme Francisa Forda Coppolu Apokalypsa.

Vo filme Horiace Mississippi o vyšetrovaní vraždy troch aktivistov za občianske práva, dvoch belochov a jedného černocha, zase Ermey stvárnil autoritatívneho starostu Tillmana.