Reportéri Reuters boli v Barme vlákaný do pasce, povedal policajt

 

 

Šéf mjanmarskej polície povedal svojim podriadeným, aby nastražili pascu na dvoch miestnych novinárov pracujúcich pre agentúru Reuters, podstrčili im kompromitujúce dokumenty a umožnili tak ich zatknutie. Jeden z policajtov tak prekvapivo vypovedal pred súdom. Žurnalistom, ktorí písali o téme prenasledovaného moslimského menšinového etnika Rohingov, hrozí za porušenie štátneho tajomstva 14 rokov väzenia.

Dvadsaťsedemročný žurnalista Ťjo Sou U a tridsaťdvaročný Wa Lone boli zatknutí 12. decembra na predmestí najväčšieho barmského mesta Rangún krátko potom, čo sa zišli s dvoma policajtmi. Tí pôsobili v barmskom Arakanském štáte, kde sú bezpečnostné zložky obviňované z porušovania ľudských práv pri ťahaní proti Rohingom. Pred násilnosťami utieklo od vlaňajšieho augusta z Barmy do susedného Bangladéša takmer 700.000 Rohingov.

Barmská prokuratúra v obžalobe uvádza, že novinári nelegálne získali od policajtov "významné tajné vládne dokumenty vzťahujúce sa k Arakanskému štátu a bezpečnostným silám s cieľom zdieľať ich so zahraničnými médiami".