Audiovizuálne mediálne služby: Prelom v rokovaniach EÚ o moderných a spravodlivejších pravidlách

Európsky parlament, Rada a Komisia prijali dôležité kroky smerom k politickej dohode o novej smernici o audiovizuálnych mediálnych službách.

 

Rokovania sa oficiálne ukončia v júni, keď sa Európsky parlament, Rada a Komisia stretnú, aby uzavreli a prediskutovali posledné zostávajúce podrobnosti tohto návrhu. Po formálnom potvrdení Radou a po hlasovaní Európskeho parlamentu v pléne sa budú musieť nové pravidlá transponovať do vnútroštátnych právnych predpisov.

Touto dohodou sa pripravuje pôda spravodlivejšiemu regulačnému prostrediu pre celý audiovizuálny sektor vrátane služieb na požiadanie a platforiem na uverejňovanie videí. Novými pravidlami sa posilňuje ochrana maloletých a pomáha v boji proti nenávistným prejavom v akomkoľvek audiovizuálnom obsahu. Podporuje sa nimi európska audiovizuálna produkcia a sú zárukou nezávislosti regulačných orgánov v audiovizuálnej oblasti.

Aké nové prvky budú v revidovanej smernici o audiovizuálnych mediálnych službách?

  • Posilnenie zásady krajiny pôvodu umožní jasnejšie stanoviť členský štát, ktorého pravidlá sa budú v jednotlivých prípadoch uplatňovať, pričom sa zabezpečia rovnaké postupy pre prevádzkovateľov televízneho vysielania aj poskytovateľov služieb na požiadanie, ako aj možnosti výnimiek v prípade obáv súvisiacich s verejnou bezpečnosťou a závažnými rizikami pre verejné zdravie.
  • Lepšia ochrana maloletých pred škodlivým obsahom v televízii aj v rámci služieb videa na požiadanie. Na základe nových pravidiel budú musieť platformy na uverejňovanie videí zaviesť náležité opatrenia na ochranu maloletých.
  • Európske audiovizuálne pravidlá rozšírené aj na platformy na uverejňovanie videí. Revidovaná smernica sa bude vzťahovať aj na videá vytvorené používateľmi, ktoré sa uverejňujú na platformách, akou je napríklad Facebook, ak je poskytovanie audiovizuálneho obsahu hlavnou funkciou služby.
  • Prísnejšie pravidlá zamerané proti nenávistným prejavom a podnecovaniu verejnosti na páchanie teroristických činov, ktorými sa zakazuje nabádanie na násilie alebo nenávisť a podnecovanie na páchanie teroristických činov v audiovizuálnych mediálnych službách. Tieto pravidlá sa budú vzťahovať aj na platformy na uverejňovanie videí s cieľom chrániť občanov pred podnecovaním na násilie alebo nenávisť a pred obsahom predstavujúcim trestné činy.
  • Podpora európskych diel v katalógoch na požiadanie s aspoň 30-percentným podielom európskeho obsahu.
  • Väčšia flexibilita v oblasti televíznej reklamy. Revidovanými pravidlami sa prevádzkovateľom vysielania poskytuje vyššia pružnosť v otázke, kedy možno reklamy zobrazovať – pričom sa zachováva celkový limit 20 % vysielacieho času od 6:00 do 18:00. Namiesto súčasných 12 minút za hodinu sa prevádzkovatelia vysielania budú môcť slobodnejšie rozhodnúť, kedy počas dňa reklamy zaradia.
  • Nezávislosť regulačných orgánov v audiovizuálnej oblasti sa v práve EÚ posilní zabezpečením, aby boli tieto orgány z právneho hľadiska oddelené a funkčne nezávislé od vlád a akýchkoľvek iných verejných alebo súkromných subjektov.

Mediálne prostredie sa v priebehu posledného necelého desaťročia výrazne zmenilo. Namiesto rodinných posedení pred televíznou obrazovkou sledujú milióny Európanov, najmä mladých ľudí, online obsah na požiadanie na rôznych mobilných zariadeniach. Očakáva sa, že podiel globálnych internetových videí v spotrebiteľskej internetovej prevádzke sa zvýši zo 64 % v roku 2014 na 80 % v roku 2019.